Η εργατική πρωτομαγιά στην Ευρώπη

Με μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις ευρωπαικές πρωτεύουσες κατά των πολιτικών λιτότητας και υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων που καταπατούνται βάναυσα τα τελευταία χρόνια, τιμήθηκε η επέτειος της εργατικής πρωτομαγιάς.

Στην Ισπανία

Στη Μαδρίτη, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ αυτών οι ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ και του κόμματος Ενωμένη Αριστερά  Αλμπέρτο Γκαρθόν συμμετείχαν στη κινητοποίηση που διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις CCOO και UGT.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό «κατά της μισθολογικής και κοινωνικής φτώχειας, στην απασχόληση και τα δικαιώματα».

Μόλις 8 εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές,οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν κατά της απερχόμενης κυβέρνησης καθώς και «κατά των περικοπών στον προϋπολογισμό και υπέρ των συντάξεων»

Ακούσθηκαν συνθήματα υπέρ των προσφύγων, όπως το «κανείς δεν είναι παράνομος» και κατά της διεθνούς συνθήκης «TTIP» και της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

Γαλλία

Στη Γαλλία, το κλίμα ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς ήταν τεταμένο καθώς έχουν προηγηθεί δίμηνες μαζικές κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, πολλές από τις οποίες κατέληξαν σε βίαια επεισόδια με την αστυνομία.

Για πρώτη φορά εδώ και 7 χρόνια, τα συνδικάτα διοργάνωσαν μια κοινή πορεία υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Ωστοσο ξέσπασαν επεισόδια όταν ομάδες κουκουλοφόρων άρχισαν να πετούν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών φωνάζοντας «όλος ο κόσμος σιχαίνεται την αστυνομία».Τα επεισόδια πάντως δεν πήραν μεγάλη έκταση.

Στη Κόκκινη Πλατεία

Στη Ρωσία, σχεδόν 100.000 άνθρωποι σύμφωνα με την αστυνομία συμμετείχαν στη Μόσχα σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση που οργανώθηκε στην Κόκκινη Πλατεία. Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους ολόκληρης της χώρας για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά.

Στην Ιταλία

Στην Ιταλία, πραγματοποιήθηκε  διαδήλωση, την οποία διοργάνωσαν τρεις συνδικαλιστικές ενώσεις (CGIL, CISL et UIL) υπό βροχή και χωρίς να υπάρξουν επεισόδια.

Στην Ελβετία, συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά προγραμματίστηκαν σε περισσότερες από 50 πόλεις, ιδίως στη Γενεύη και τη Ζυρίχη με στόχο να καταγγελθούν μεταξύ άλλων η κοινωνική αδικία κι η μείωση των συντάξεων.

Πολωνία

Στην Πολωνία, πραγματοποιήθηκε πορεία με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων στη Βαρσοβία έπειτα από το κάλεσμα του συνδικάτου OPZZ και του αριστερού κόμματος SLD.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here