73.000 πουλήθηκε η ταμπακιέρα του Καποδίστρια, 27.000 το «ρόλεξ» της εποχής, το ρολόι του Σολωμού

Στη δημοπρασία του Οικου Βέργου προ ημερών πουλήθηκαν σπάνια αντικειμενα αξιας, όπως το ρολοι του Διονυσιου Σολωμου (προς 26.910 ευρώ)

Είναι ασημένιο ρολόι τσέπης με το οικόσημο και τα αρχικά του μονήρη και αρκετά ιδιότροπου  Δ. Σολωμου και το είχε κατασκευάσει ο τότε ονομαστός ωρολογοποιός Edward Prior στο Λονδίνο. Αποτελείται απο  δυο ασημένιες θήκες και την εξωτερική θήκη ταξιδίου και ο μηχανισμός είναι  υπογεγραμμένος: Edw. Prior / London και με αριθμό: 45530. Το  καντράν είναι επίσης υπογεγραμμένο και με αραβικούς αριθμούς, οι ασημένιες θήκες χρονολογημένες με το γράμμα «e» [1820], η μεσαία θήκη με εγχάρακτο το οικόσημο του ποιητή και τα αρχικά του: Δ. Σ. (η χάραξη πιθανώς έγινε στα Επτάνησα), διάμετρος εσωτερικής θήκης: 5 cm., εξωτερικής: 7,5 cm.

 

Σε πολύ καλη τιμή πουλήθηκε η ταμπακιέρα του Ιωάννη Καποδίστρια, και συγκεκριμένα προς 73.392 ευρώ.

Κατασκευάστηκε στη Γενεύη το 1826 απο τον Jean François Bautte. Eχει πλούσια φυτική διακόσμηση και στο καπάκι φέρει  παράσταση αναγεννώμενου Φοίνικα με χρονολογία 1821. Στη  βάση φέρει μονόγραμμα του Κυβερνήτη  Ι. Α. Κ.  Είναι εγχάρακτη και σμαλτωμενη με  μαύρο σμάλτο (τεχνική taille d’ epargne), λεπτομέρειες τονισμένες με λευκό, χρυσό 18 καρατίων και έχει διαστάσεις  περίπου 7 εκατοστά σε μήκος και 4 σε πλάτος, ενώ το «βάθος» είναι μόλις 1,5 εκατοστό, το δέ βάρος της είναι  52 γρ.

Το Νοέμβρη του  1827, ο Καποδίστριας, περιμένοντας στην Ανκόνα το αγγλικό πολεμικό που θα τον μετέφερε, κυβερνήτη πλέον, στην Ελλάδα, γράφει στον J. F. Bautte, τον καλύτερο ωρολογοποιό και κοσμηματοποιό της Γενεύης, και του ζητάει να κατασκευάσει για λογαριασμό του 6 ταμπακιέρες, 10 ανδρικά ρολόγια τσέπης και 3 ζευγάρια γυναικεία βραχιόλια, όλα χρυσά, σμαλτωμένα και με την παράσταση του αναγεννώμενου Φοίνικα και το μονόγραμμά του. Σκόπευε καθώς φαίνεται, προσφέροντάς τα σαν δώρα σε επιφανείς προσωπικότητες του τόπου, να προετοιμάσει το έδαφος για την καθιέρωση του Φοίνικα ως του επίσημου συμβόλου της Ελληνικής Πολιτείας. Στην επιστολή του προς τον Bautte σημείωνε εξάλλου ότι οι ταμπακιέρες θα έπρεπε να είναι όπως αυτή που κατασκεύασε για τον ίδιο ένα χρόνο πριν. Από την καταγραφή των αντικειμένων του Κυβερνήτη που έγινε μετά το θάνατό του, προκύπτει ότι από τα πολυτελή αντικείμενα που είχε παραγγείλει στον Bautte, είχε προλάβει να δώσει δυο ταμπακιέρες, πέντε ρολόγια και ένα ζευγάρι βραχιόλια. Σήμερα σώζονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο μια ταμπακιέρα, δυο ρολόγια (χαρισμένα στον Θ. Κολοκοτρώνη και τον Ν. Ζαβιτσάνο) και ένα ζευγάρι βραχιόλια (γαμήλιο δώρο στη Φ. Τζαβέλα), ενώ μια δεύτερη ταμπακιέρα βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή στην Κέρκυρα. Η ταμπακιέρα που πουληθηκε στη δημοπρασία ήταν μάλλον η πρώτη που παρήγγειλε το 1826  ο Καποδίστριας για προσωπική του χρήση  Μια άλλη ταμπακιέρα του Bautte στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με ανάλογη διακόσμηση και τα αρχικά «Α. Α. Κ. Κ.» θα πρέπει να ανήκε στον Αυγουστίνο Καποδίστρια («Α[υγουστίνος) Α[ντωνίου] Κ[όντε] Κ[αποδίστριας]»).

Το καριοφίλι

Το καριοφίλι του Χρήστου Ανδρίτσου, πιθανον συγγενους του Οδυσσέα Ανδρουτσου, πουληθηκε 12.232 ευρώ. Διασώζετα ο πυροδοτικός μηχανισμός με πυρόλιθο και μήκος 1,11 μ. Το κοντάκι είναι επενδυμένο με μεταγενέστερο έλασμα κατά μήκος της στενής του πλευράς. Υπολογίζεται ότι κατασκευάσθηκε στο διάστημα 1825-1850

Ο ξύλινος κορμός είναι επενδυμένος με ασημένια ελάσματα διακοσμημένα με σαβάτι σε στικτό βάθος (το σαβάτι είναι κράμα από άργυρο, μόλυβδο, χαλκό, θείο και βόρακα, το οποίο τοποθετείται στα σκαλισμένα μέρη της επιφάνειας ενός μετάλλου, θερμαίνεται ώστε να ρευστοποιηθεί και στη συνέχεια, αφού κρυώσει, απομακρύνεται το περιττό υλικό με ξύσιμο. Έτσι μένει το μαύρο στα χαραγμένα μέρη, τονίζοντας το σχέδιο). Η φυτική διακόσμηση συνδυάζεται με πουλιά, λιοντάρια, τρόπαια, ανθοφόρα αγγεία  και  παραστάσεις της θεάς Αθηνάς στην κάννη και αγωνιστή με υψωμένο σπαθί στο κοντάκι. Η κάννη, αρχικά οκταγωνική και στη συνέχεια κυλινδρική, καταλήγει σε δρακόμορφο στόμιο και είναι διακοσμημένη με ένθετο μπρούντζο. Συγκρατείται με τον κορμό του όπλου από τέσσερις δακτύλιους (ψέλια). Το όνομα του κτήτορα στην αντίστοιχη του μηχανισμού επιφάνεια της πίσω πλευράς: ΧΡ(Η)ΣΤ(ΟΣ) ΑΝΤΡ(ΙΤ)Ζ(ΟΣ).

Η ΤΣΑΓΙΕΡΑ
Μια γαλλικη τσαγιέρα με φιλελληνικη  παράσταση του 1830 πουλήθηκε  3.657 ευρώ. Απο πορσελάνη ζωγραφισμένη στο χέρι, η κύρια παράσταση αναπτύσσεται κυκλικά σε όλη την επιφάνεια του μεσαίου τμήματος και απεικονίζει θάνατο αγωνιστή και την αναγγελία του σε απόσπασμα έφιππων και πεζών Ελλήνων. Ο θάνατος του αγωνιστή είναι εμπνευσμένος από λιθογραφία του K. Loeillot («Mort d’ un Grec»). Το ανώτερο τμήμα της τσαγέρας είναι διακοσμημένο με απόψεις ερειπίων και είναι επίχρυση
Η ΠΙΠΑ
Μια πίπα του 1820 που κατασκευάστηκε στη Γερμανια και έφερε παράσταση του Αλεξανδρου Υψηλάντη πουλήθηκε 7.591 ευρώ Η παράσταση ανάγλυφη, επιγραφές στις δυο πλευρές: Ypsilanti και Hetäristen, κεραμικό με μεταλλικά στοιχεία, ύψος: 12 cm.
ΒΑΖΟ ΜΕ ΤΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟ
Προς 10.400 ευρώ πουλήθηκε ένα πορσελάνινο  βάζο ύψους 30 εκ.   με Έλληνες που πανηγυρίζουν για τη ναυμαχία του Ναβαρίνου (Γαλλία, π. 1830) με την παράσταση ζωγραφισμένη με το χέρι και  επιχρύσωση.Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από λιθογραφία του H. Bellangé («LesGrecs reçoivent la nouvelle du combat deNavarin»).
ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΜΑΤΩΛΟ
Προς 4.900  ευρώ πουλήθηκε το ρολοι με τον Έλληνα αγωνιστή και το άλογό του. Επιχρυσωμένος και πατιναρισμένος μπρούντζος, ύψος 49 εκ.
Ο ΚΛΕΦΤΟΚΟΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΝΙΑΚ
Στην ιδια δημοπρασία, δοατέθηκαν  «Ο Ορνιθοκλέπτης» (1918-1930) του Χαλεπά προς  20.800 ευρώ και «Το Κονιάκ» το ιδίου (1927), επίσης στα 20.800 ευρώ
Αποτέλεσμα εικόνας για ορνιθοκλέπτης χαλεπάς

υπογεγραμμένο στη βάση: Γιανν. Χαλεπάς
πηλός, ύψος: 46 cm.

 

γύψος, ύψος: 38 cm.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here