Εξεταστική: Στοιχεία για τα δάνεια σε κόμματα, ΜΜΕ την τελευταία 20ετία

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, έπιασε ήδη δουλειά. Οπως έγινε γνωστό, η πρώτη πράξη της, ήταν να αποστείλει στις 4 συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha), καθώς και στην Attica Bank, επιστολές, με τις οποίες ζητά να της γνωστοποιήσουν με αναλυτικά σημειώματα τις Δανειακές συμβάσεις οιασδήποτε μορφής, οι οποίες  έχουν συναφθεί μεταξύ των τραπεζών και όλων των πολιτικών κομμάτων που έχουν εκπροσωπηθεί στη Βουλή τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς και μεταξύ των τραπεζών και όλων των ΜΜΕ,  ακόμα κι αν αυτά δεν υφίστανται πλέον, αλλά και των ιδιοκτητών και μετόχων τους, κατά την τελευταία εικοσαετία.

Πέρα από τις υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις, οι τράπεζες οφείλουν επίσης, σύμφωνα με το έγγραφο της Εξεταστικής, να αποστείλουν Πλήρεις Εισηγήσεις και  Αναλυτικά Πρακτικά της Αρμόδιας Ανώτατης Επιτροπής Εγκρίσεων του Δ.Σ. της Τράπεζας ή οιουδήποτε αρμοδίου οργάνου, για την  έγκριση χορήγησης, τροποποίησης, παρακολούθησης και αναχρηματοδότησης, ρύθμισης, διαγραφής μερικής ή ολικής καθώς και κάθε άλλης πράξης (μεταβολή εγγυήσεων, αλλαγή προσώπων εγγυητών-φυσικών και νομικών-, απαλλαγή, διαγραφή κλπ) των ως άνω συμβάσεων.

Η Εξεταστική ζητεί τέλος από τις τράπεζες να τις αποστείλουν στοιχεία σχετικά με τις Διασφαλίσεις, ενέχυρα και εξασφαλίσεις που δόθηκαν για την χορήγηση των πιστοδοτήσεων και δανείων αυτών καθώς και για τυχόν συμβάσεις  αναχρηματοδότησής τους (εγγυήσεις, εμπράγματες άλλες εξασφαλίσεις, κλπ).

Αυτή είναι η πρώτη πράξη της έρευνα που ξεκίνησε με την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής στις 15 Απριλίου 2016. Η απάντηση στα συγκεκριμένα ερωτήματα είναι καθοριστική για την διασφάλιση της αξιοπιστίας του πολιτικού, τραπεζικού και δημοσιογραφικού συστήματος.

Η  Εξεταστική Επιτροπή  έχει ζητήσει την αποστολή όλων των παραπάνω στοιχείων, το αργότερο μέχρι την 11.5.2016, έτσι ώστε, πολύ σύντομα, να δοθούν απαντήσεις σχετικά με το καθεστώς της εγχώριας διαπλοκής, που ταλανίζει τον τόπο εδώ και δεκαετίες.

Στόχος είναι να διερευνηθεί αν τηρήθηκαν οι κανόνες τραπεζικής πίστης, εάν υπήρξε προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένων κομμάτων, ΜΜΕ και ιδιοκτητών τους, και να χυθεί άπλετο φως στο ερώτημα αν κάποιοι, ακόμα και σήμερα, είναι «πιο ίσοι» από άλλους.

Με τη σύσταση της Επιτροπής, αναφέρουν κύκλοι της, διατρανώνεται και αποδεικνύεται η αταλάντευτη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μπει ένα τέλος στο καθεστώς διαπλοκής, ανομίας,  προνομιακής μεταχείρισης, προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, που θεμελιώθηκε επί δεκαετίες εις βάρος των πολιτών, και συνέβαλε στη δημιουργία ενός κλίματος απαξίωσης της πολιτικής και της δημοσιογραφίας.

Σκοπός της Επιτροπής είναι να σπάσει επιτέλους το «τρίγωνο της διαπλοκής», πολιτικών κομμάτων-ΜΜΕ και τραπεζών.  Όπως έχει επανειλημμένα πει ο ΣΥΡΙΖΑ, στη μια κορυφή του «τριγώνου» βρίσκεται, εδώ και δεκαετίες,   το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στην άλλη οι χρεοκοπημένες τράπεζες που διασώθηκαν με λεφτά των φορολογουμένων. Στην τρίτη τα υπερχρεωμένα, πλήρως αναξιόπιστα, ΜΜΕ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here