Μάχη της κυβέρνησης με το χρόνο, τους δανειστές και τον ..εαυτό της για συμφωνία ως τη Μ. Τετάρτη

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σκληρή μάχη με το χρόνο, το πείσμα των δανειστών αλλά και με τον …εαυτό της καλείται να δώσεις τις επόμενες 3 ημέρες η κυβέρνηση για να κλείσει την αξιολόγηση χωρίς να χρειασθεί να πάρει πρόσθετα προληπτικά μέτρα 3,6 δις ευρώ, όπως απαιτούν οι θεσμοί και το Eurogroup.

Ο επιδιωκόμενος στόχος είναι να κλείσει το θέμα της συμφωνίας με έκτακτο Eurogroup την Μ. Πέμπτη. Και για σκοπό αυτό ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες και θα έχει επαφές με άλλους ευρωπαίους ηγέτες ώστε να κλείσει η αξιολόγηση με αμοιβαίους συμβιβασμούς.

Η ελληνική πλευρά δεν θέλει με τίποτα να μπεί όλη αυτή εκκρεμότητα για την οποάι δεν έχει ευθύνη, να παραταθεί και μέσα στον Μάιο. Αντίθετα έχει κάθε συμφέρον να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους αν και ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε έσπευσε να βάλει πάλι φρένο στις ελληνικέ προσδοκίες, λέγοντας ότιεπι του παρόντς το χρέος δεν έχει πρόβλημα.

Προφανώς εννοεί μέχρι το 2022 που έχουν εξασφαλισθεί σχετικά μικρές υποχρεώσεις αποπληρωμής. Ομως μια μεσοπρόθεσμη  και μακροπρόθεσμη διευθέτηση-ελάφρυνση, θα απαλλάξει την ελληνική οικονομία από υπερβολικά βάρη εξυπηρέτησης του χρέους και άρα την ανάγκη επίτευξης μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η ελληνική αντι-πρόταση για τα πρόσθετα μέτρα

H ελληνική αντιπρόταση που θα εξετασθεί από τους εκπροσώπους των θεσμών τις επόμενες ημέρες, έως την Μ. Τετάρτη, είναι αντί των νέων μέτρων τα οποία δεν μπορούν νομοθετικά να ψηφισθούν υπό την αίρεση της αποτυχίας των στόχων, να εγκαθιδρυθεί ένας μηχανισμός εξισορρόπησης τυχόν αποκλίσεων, στα πρότυπα ενός αντίστοιχου γερμανικού δημοσιονομικού μηχανισμού που επιβάλει αυτόματα περικοπές στις δαπάνες, μόλις παρατηρηθεί απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η πρόταση αυτή, έχει πιθανότητες να γίνει δεκτή από τους θεσμούς, οι οποίοι με δηλώσεις εκπροσώπων τους άφησαν ανοικτή την συζήτηση για αναζήτησης λύσης με την ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή οι θεσμοί δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κάποιου είδους ρύθμιση στο θέμα των απαιτούμενων πρόσθετων προληπτικών μέτρων.

Και βέβαια δεν πρόκειται για κάποιο 4ο μνημόνιο όπως έσπευσαν πολλοί να ονομάσουν τα προληπτικά μέτρα, καθώς αυτά εντάσσονται μέσα στη συμφωνία με το προηγούμενο μνημόνιο και συνοδεύουν τις εκτιμήσεις για την επίτευξη των στόχων του.

Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη μέση μιας διελκυστίνδας των μεγάλων παραγόντων(ΔΝΤ από τη μία, Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM από την άλλη) και στο βαθμό που αυτοί συμφώνησαν στη λύση των πρόσθετων μέτρων, αυτά είαι πλέον πού δύσκολο να αποτραπούν.

Ακόμη και μια συμφωνία για δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης εμπεριέχει στη  δομή του, τη λογική των περικοπών.

Η παρέμβαση Τσίπρα

Μάταια προσπαθεί ο πρωθυπουργός, όπως έκανε με την συνέντευξή του στο Euronews, να πείσει ότι μετά και το πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% το 2015, δεν χρειαζόμαστε έκτακτα μέτρα αλλά ώθηση για ανάπτυξη.

«Η Ελλάδα έχει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, 1% πάνω από τον στόχο. Δε χρειάζεται νέα έκτακτα μέτρα. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η αναγκαία ελάφρυνση του χρέους ώστε να απογειωθεί η οικονομία, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να γυρίσουμε επιτέλους στην ανάκαμψη», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Δεν πρέπει επ’ ουδενί αυτή την κρίσιμη στιγμή να επιτρέψουμε σε κάποιους να επιστρέψουν τη χώρα στο σκοτάδι της ύφεσης. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να ξεπεράσουμε την κρίση» υπογράμμισε.

Γεροβασίλη: Δεν επιτρέπεται προληπτική νομοθεσία

Επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική γραμμή άμυνας, η κ. Ολγα Γεροβασίλη, τόνισε κι αυτή με την σειρά της σε συνέντευξη  στην Real News, ότι προληπτική νομοθεσία κάτω από δεκάδες προϋποθέσεις, εκτός του ότι αντικρούει στο νομικό σύστημα, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προκαλώντας εμπόδια στην οικονομία και τις επενδύσεις. Τελικά δηλαδή μπορεί να έχει υπονομευτικό αποτέλεσμα στο ίδιο το πρόγραμμα. Εμείς αποδείξαμε ότι επιτυγχάνουμε και ότι ανατρέπουμε τις προβλέψεις προς το καλύτερο. Το ΔΝΤ αντιθέτως είναι γνωστό πόσες και πόσο αποτυχημένες προβλέψεις έκανε» αναφέρει η κ. Γεροβασίλη.

Ωστόσο, αυτή η κυβερνητική τακτική της αμφισβήτησης των προβλέψεων του Ταμείου, δεν έχει αποδώσει μέχρι τώρα και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος να έχει αποτέλεσμα στο μέλλον. Αρα, η επιθυμία των θεσμών θα εφαρμοσθεί, με κάποιο κομψό νομοθετικό τρόπο και με την κατάλληλη διατύπωση που θα εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές.

Το εσωτερικό μέτωπο και το πολιτικό αγκάθι των κόκκινων δανείων

Ενας άλλος λόγος που η κυβέρνηση αδυνατεί πρακτικά να προχωρήσει σε νομοθετική ψήφιση πρόσθετων μέτρων, προληπτικού χαρακτήρα, είναι ότι αυτά πολύ δύσκολα θα περάσουν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Το οξύμωρο είναι πολλοί εκτιμούν ότι πόλος εσωκομματικής αντίδρασης είναι αυτή τη στιγμή η ομάδα των 53 του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ωστόσο ανήκει ο υπουργός Οικονομιών Ευκλείδης Τσακαλώτος που έχει την πρώτο λόγο και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα που δημιουργεί η ρύθμιση για την πώληση των «κόκκινων» δανείων και όχι μόνο, σε κερδοσκοπικά funds. Πληροφορίες στοκ Κυριακάτικο τύπο(Εθνος), κάνουν λόγο για συμφωνία η οποία παγώνει έως το τέλος του 2017 την πώληση στεγαστικών δανείων με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης σε ακίνητο αξίας έως 150.000 ευρώ.

Εάν ισχύει η συμφωνία αυτή, προστατεύονται μεν από τη πώληση ακίνητα χαμηλών ή μεσαίων εισοδημάτων, αλλά μόνο για ενάμιση ακόμη χρόνο περίπου. Το χειρότερο είναι ότι μαζί με τα κόκκινα αναμένεται να πωληθεί και μέρος των εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.

Η τρόικα και ιδίως βέβαια το ΔΝΤ έχει βάλει το θέμα των κόκκινων δανείων ως βασικό προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας, καθώς θεωρεί το μέτρο αναγκαίο για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.

Το πρόβλημα εδώ είναι το μέτρο αυτό είναι ακραία νεοφιλελεύθερο και αντικοινωνικό καθώς και μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια του πολιτικού πλεονεκτήματος της κυβέρνησης, από τη στιγμή που θα προκαλέσει μαζικές εξώσεις ανθρώπων που πιθανόν αδυνατούν λόγω της κρίσης και της μαζικής ανεργίας, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here