Independent: Στη φυλακή Χίος-Χίλτον της ΒΙΑΛ, πρόσφυγες και μικρά παιδιά σε άθλιες συνθήκες

 

Στη φυλακή της Χίου για πρόσφυγες και μετανάστες, στο κέντρο κράτησης της ΒΙΑΛ όπου κρατούνται σε απαράδεκτες συνθήκες χιλιάδες άνθρωποι ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, κατάφερε να μπεί ο ανταποκριτής της αγγλικής εφημερίδας Independent, o οποίος περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Πρόκειται για φυλακή, στην οποία  όπως λέει είδε δεκάδες ανθρώπους να κοιμούνται στο πάτωμα με μιά κουβέρτα, παιδιά να κυκλοφορούν ξυπόλυτητα ή με αυτοσχέδιες παντόφλες, τρόφιμα με σκουλήκια.

vial chiow

H BIΑΛ υποτίθεται ότι ήταν κέντρο καταγραφής προσφύγων αλλά έχει μετατραπεί σ΄ένα αποτρόπαιο μέρος όπου υψώθηκαν συρματοπλέγματα  εντός των οποίων, διαμένουν πάνω από 1.000 άτομα, ανάμεσά τους νεαρά παιδιά, μωρά και 20 έγκυες γυναίκες. Οι κουβέρτες δεν φτάνουν, τα φάρμακα είναι λίγα και οι περισσότεροι φορούν παντόφλες από άχρηστα πλαστικά που βρήκαν μέσα στο στρατόπεδο κράτησης.

«Είμαστε πλέον φυλακή», λένε οι κρατούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, που κατέγραψαν σκουλήκια στα τρόφιμα, όπως δείχνει το βίντεο. «Οι συνθήκες είναι τέτοιες που κάνουν τη φυλακή να μοιάζει με ξενοδοχείο πέντε αστέρων», έλεγε ακτιβιστής.

Η 32χρονη Sumaya Sliman, Παλαιστίνια από τη Συρία,, έφυγε από το στρατόπεδο Yarmouk της Δαμασκού όπου ακόμη και σήμερα διεξάγονται σφοδρές μάχες, για να συναντήσει τον πατερα και τον αδερφό της στη Νορβηγία.  Από μια άποψη είναι τυχερή, καθώς πολλοί στο στρατόπεδο αντιμετωπίζουν την πείνα και τον θάνατο καθώς συνεχίζεται η ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στον ISIS και το μέτωπο Αλ Νούσρα, την οργάνωση τς Αλ Κάιντα στη Συρία.

Το βράδυ κρυώνουμε, είμαστε άρρωστοι, δεν μας δίνουν αρκετά φάρμακα και κουβέρτες. Τα παιδιά μας κλαίνε και πεινάνε», είπε στον δημοσιογράφο.»Ο παππούς μου έφυγε από το Ισραήλ το 1948 και πήγε στη Συρία. Τώρα τα χάσαμε όλα δύο φορές», λέει με παράπονο.

Αλλά και  ο 24χρονος Javid Raoufi, απόφοιτος οικονομικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών που δίδασκε μαθηματικά στη Χεράτ του Αφγανιστάν, έδειχνε φωτογραφίες της βίας που επικρατεί στη χώρα του και η οποία τους υποχρέωσε να φύγουν από τη χώρα τους.
Δεν θέλουμε απλά φαγητό, θέλουμε την ελευθερία μας. Στο Αφγανιστάν έχουμε κάποια ελευθερία αλλά δεν είμαστε ασφαλείς¨, συνεχίζει.

«Δεν ξέρουμε ποιός είναι τρομοκράτης, δεν ξέρουμε που είναι οι τρομοκράτες Γι αυτό δεν έχει σημασία που θα πάμε, Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Σουηδία. Το μόνο που ζητώ είναι μιά ασφαλής χώρα», συμπληρώνει.

Την Πέμπτη κάποιοι βρήκαν τρόπο, έσπασαν μια κλειδαριά και έφυγαν. Οι αστυνομικοί απλά φώναζαν Μην φεύγετε, γυρίστε πίσω». τελικά οι ίδιοι, βλέποντας ότι δεν έχουν άλλη διέξοδο επέστρεψαν μόνοι τους πίσω.

Ηδη η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και άλλες ΜΚΟ έφυγαν από τη ΒΙΑΛ μόλις αυτή μετατράπηκε σε κέντρο κράτησης-φυλακή.

Η 36χρονη Veronica Encinas Sanchez, από το Μεξικό που δουλεύει μαζί με τοπικές οργανώσεις, χαρακτηρίζει τις συνθήκες «παντελώς απάνθρωπες». Αθώα παιδιά έχουν φυλακισθεί χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση, κατάλληλο φαγητό και ανύπαρκτη υγιεινή.  Οι άνθρωποι αποκαλούν τη ΒΙΑΛ φυλακή, αλλά η φυλακή είναι πεντάστερο ξενοδοχείο σε σχέση με το κέντρο κράτησης της ΒΙΑΛ, είπε.

Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη ώστε το δημοτικό συμβούλιο της Χίου απειλεί τώρα να μηνύσει την κυβέρνηση με σκοπό να πιέσει ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης.

«Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να τηρεί τι υποσχέσεις της. Πιθανόν επειδή έχουν εστιάσει στη μεγάλη εικόνα, χάνουν τις λεπτομέρειες¨, φέρεται να δηλώνει στην εφημερίδα ο αναπληρωτής δήμαρχος για την ανάπτυξη Δημ. Καραλής.

Οπως επισημαίνει, αρχικά η ΒΙΑΛ ήταν κέντρο καταγραφής, όπου οι πρόσφυγες παρέμεναν 24 ώρες. Τώρα που έχουμε ανθρώπους εδώ για περισσότερες μέρες, χρειαζόμαστε διαφορετικές υπηρεσίες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here