Νορβηγίδα υπουργός προκαλεί παριστάνοντας την πρόσφυγα σε διάσωση-παρωδία ανοικτά της Λέσβου(βίντεο-φωτο)

 

Ουδείς γνωρίζει εάν η Νορβηγίδα υπουργός μετανάστευσης Sylvi Listhaug είχε στο βάθος του μυαλού της καλές προθέσεις. Η ενέργεια της όμως να βουτήξει στη θάλασσα του Αιγαίου, ανοικτά της Λέσβου, χαμογελαστή, ντυμένη με ολόσωμη πορτοκαλί στολή και παριστάνοντας τη πρόσφυγα που δήθεν πνίγεται στη θάλασσα, πριν διασωθεί από άνδρες νορβηγικού πλοίου, προκάλεσε ποικίλα αρνητικά σχόλια στη χώρα της και όχι μόνο.

Οπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα The Local η νορβηγίδα υπουργός, του προοδευτικού κόμματος γνωστή για τη σκληρή γραμμή της στο μεταναστευτικό,  βρέθηκε στη Λέσβο  για να μάθει περισσότερα σχετικά με τις υπηρεσίες διάσωσης που διενεργεί στη περιοχή το νορβηγικό πλοίο Peter Henry von Koss. Εκεί αποφάσισε να προχωρήσει στο κόλπο-παρωδία της διάσωσης.

νορβηγίδα 2

 

«Δεν μπορείς να βρεθείς στην ίδια κατάσταση με τους πρόσφυγες αλλά μπορείς να το δείς και να το ζήσεις από αυτή τη γωνία», είπε η υπουργός. «Δεν έχουν φόρμα διάσωσης οπότε δεν είναι συγκρίσιμο»,  πρόσθεσε.

νορβηγίδα 4

Ωστόσο η ενέργεια της αυτή, να παραστήσει την μισοπνιγμένη πρόσφυγα, χαμογελώντας και εκ τους ασφαλούς, μόνο και μόνο για να ζήσει την εμπειρία, προκάλεσε την αντίδραση συμπατριωτών της στα social media.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που δημοσίευσε κάποιος στο τουίτερ, με την υπουργό σε ένα ποτήρι.

«Τι λέτε να ανοίξω το παράθυρο για να μάθω πώς είναι να είσαι άστεγος; αναρωτήθηκε επίσης στο twitter η Karin Andersen από το Σοσιαλιστικό Αριστερό κόμμα.

Σήμερα θα καθίσω πέντε λεπτά σε μια καρέκλα ώστε να νοιώσω πραγματικά πως είναι να είσαι παράλυτος¨, ανάρτησε επίσης το τουίτερ ο δικηγόρος Brynjar Meling.

Απαντώντας στις επικρίσεις και επιχειρώντας να δικαιολογήσει το εαυτό της, η υπουργός  είπε ότι το προσωπικό του πλοίου της είπε τρομερές ιστορίες. Είναι ήρωες, έχουν σώσει πάνω από 3.000 ανθρώπους. Οταν μου ζήτησαν να δω πως δουλεύουν φυσικά είπα ναι. Θα ήταν καθαρή απρέπεια να μην το κάνω», κατέληξε.

νορβηγίδα 3

Ωστόσο η παρωδία διάσωση, αποκαλύπτει τον επιδερμικό τρόπο με τον οποίο πολλοί πολιτικοί στην Ευρώπη και όχι μόνο, αντιμετωπίζουν αυτή την ανθρώπινη τραγωδία που εκτυλίσσεται στο Αιγαίο. Τα χαμόγελα της υπουργού την ώρα που έπλεε ασφαλής μέσα στη στολή της, δείχνουν ότι μάλλον δεν κατάλαβε τίποτα από το δράμα και την αγωνία των προσφύγων που θαλασσοπνίγονται αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Η κ. υπουργός, με την προκλητική ενέργειά της, απέδειξε κάποιοι θεωρούν ότι το δράμα των ανθρώπων για επιβίωση στις μισοβυθισμένες βάρκες και με ψεύτικα σωσίβια είναι ένα είδος συμπαθητικού φορκλόρ στη ζωή τους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here