Τσίπρας: Θα κλείσει η αξιολόγηση- Μητσοτάκης: Δεν είναι βιώσιμο το χρέος

 

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

H συζήτηση στη βουλή για την ασφάλεια με αφορμή το προσφυγικό, κατέληξε σε συζήτηση για την οικονομία και το φλέγον θέμα της αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε σίγουρος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και η συμφωνία θα επιτευχθεί σε πείσμα όσων προβλέπουν αποτυχία και πτώση της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός στήριξε την αισιοδοξία του, στις ευνοικές εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία τις οποίες επιβεβαιώνει η Eurostat.

Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται να γίνουν παραμετρικές αλλαγές.

«Σας συνιστώ να μην βάλετε τα λεφτά σας στην πιθανότητα αποτυχίας της κυβέρνησης, διότι η αξιολόγηση θα κλείσει. Κατανοώ ότι κάποιοι σας πιέζουν γι’ αυτό. Κάποιοι βιάζονται, θέλουν να φύγει η κυβέρνηση γιατί θέλουν να μην πληρώνουν φόρους, να μην ελέγχονται.  Ξεκινήσατε ως πρόεδρος της Ν.Δ. να λέτε ότι δεν βιάζεστε και τώρα βιάζεστε και αγκομαχάτε. Αυτοί έχουν λόγους να φύγει η κυβέρνηση. Εσείς κάνετε λάθος να παίζετε τα πάντα σε μία ζαριά γιατί θα διαψευστείτε. Θα βάλετε τα λεφτά σας στη δεύτερη ζαριά. Το ξέρετε όμως το παραμύθι με τον βοσκό, στο τέλος δεν θα σας πιστεύει ούτε ο λύκος», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, στη δευτερολογία του στη Βουλή για το θέμα της ασφάλειας.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε  ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ότι η Eurostat θα βγάλει αύριο θετικότερα αποτελέσματα. «Εφόσον επιτευχθεί πλεόνασμα, θα έχει επιτευχθεί λόγω πρόσθετων φόρων και στάσης πληρωμών του Δημοσίου. Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν επιφέρει ανάπτυξη όταν επιτυγχάνεται με λάθος μείγμα πολιτικής», υποστήριξε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρωθυπουργού, παραδέχθηκε ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο.

«Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης; Ο κ. Σταθάκης είπε ότι είναι βιώσιμο έως το 2022. Εμείς λέμε ότι δεν είναι βιώσιμο και χρειάζονται παραμετρικές αλλαγές, αντίστοιχες με αυτές που είχαν συμφωνηθεί τον Νοέμβριο του 2012. Μακάρι να μπορέσετε να την εξασφαλίσετε αυτή την ρύθμιση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για την τακτική τους αναφερόμενος ονομαστικά στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. «Πρέπει να καταλάβετε ότι κεντροαριστερά χωρίς αριστερά δεν υπάρχει. Αυτό είναι κεντροδεξιά», τους είπε με νόημα.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here