Βαρουφάκης: Από τις «νύχτες αγρύπνιας» ως τον Μακρόν, για δημοκρατία στην ΕΕ

Σ΄έναν πολύπλευρο και πολυμέτωπο αγώνα έχει αποδυθεί ο Γιάνης Βαρουφάκης και τον πανευρωπαικό Κίνημα του για εκδημοκρατισμό της Ευρώπης DiEM. Η προσπάθεια του, όπως λένε κύκλοι του κινήματος, είναι να χτίσει γέφυρες μεταξύ των αριστερών κινημάτων που  αντιτίθενται στον νεοφιλελευθερισμό και τον αυταρχισμό της τρόικας και της ΕΕ από τη μια μεριά και των φιλελεύθερων αστών δημοκρατών που είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν μαζί του για την ανάγκη μιας εντελώς νέας πολιτικής διαδικασίας στην Ευρώπη, με περισσότερη διαφάνεια, συμμετοχή και δημοκρατία, από την άλλη.

Είναι πιθανή πολιτικά αυτή η γεφύρωση; Ο κ. Βαρουφάκης απαντά καταφατικά και την επιχειρεί με πράξεις και επαφές που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν αντιφατικές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βαρουφάκης το Σάββατο πήγε στη πλατεία Δημοκρατίας του Παρισίου όπου χαιρέτισε  τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές του Nuit Debout  ενώ την Τρίτη προσκλήθηκε και είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν. Πρόκειται για έναν νέο Γάλλο πολιτικό, μέλος του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος μέχρι τώρα, που όμως πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεση του να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα στη Γαλλία με προσανατολισμό το μεσαίο χώρο και την διαφάνεια στη πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας πολιτικής γεφύρωσης κινούνται και πολλές συναντήσεις και εμφανίσεις του Γιάνη Βαρουφάκη στο Παρίσι από το Σάββατο 16 μέχρι την Τρίτη 19 Απριλίου.

Oι επαφές Βαρουφάκη στη Γαλλία

Το Σάββατο 16 Απριλίου ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε στο Nuit Debout ασκώντας σκληρή κριτική στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που επιχειρεί ο Ε. Μακρόν αλλά λέγοντας παράλληλα ότι «έχουμε υποχρέωση να βρούμε δίαυλους επικοινωνίας μεταξύ των κινημάτων και των αστών πολιτικών που καταλαβαίνουν ότι η κατάργηση της δημοκρατικής διαδικασίας στο επίπεδο της ΕΕ, αρχής γενομένης με το πραξικόπημα εναντίον της Άνοιξης της Αθήνας, φέρνει την αποδόμηση της Ευρώπης και μια μεταμοντέρνα έκδοση της δεκαετίας του 1930».

Κυριακή 17 και Δευτέρα 18 στο ραδιόφωνο του France Inter καθώς και σε άλλες συνεντεύξεις  δήλωσε την ανυπαρξία του Φρ. Ολάντ και την πλήρη συναίνεσή του στο πραξικόπημα εναντίον της χώρας μας. Πρόσθεσε επίσης ότι ο μόνος υπουργός του που πραγματικά προσπάθησε να βοηθήσει να αποφευχθεί το πραξικόπημα ήταν ο Μακρόν.

Τρίτη 19,  μετά από πρόσκληση του Μακρόν,  τον επισκέφτηκε το γραφείο του  στο υπουργείο όπου συζήτησαν για την ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΕ και ενός πανευρωπαϊκού Νιού Ντίλ για πάνω από μια ώρα. (Ο Μακρόν φωτογραφήθηκε μαζί του και το έβγαλε στο Twitter με τίτλο Μακρόν και Βαρουφάκης συζητώντας για το μέλλον της Ευρώπης).

«Έχει σημασία ότι το DiEM25 μπορεί, χωρίς ακροβατισμούς, να συνομιλεί ταυτόχρονα τόσο με τα κινήματα (Nuit Debout, Blokcupy, επαναστατημένες πόλεις της Ισπανίας κλπ) όσο και με καθεστωτικούς υπουργούς όπως ο Μακρόν, σχολίαζαν κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην υπουργό Οικονομικών.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here