Αυξήθηκαν ραγδαία τα εγκλήματα μίσους και ρατσισμού- Θύματα ομοφυλόφιλοι και μετανάστες

Καμπανάκι για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στέλνει η  έκθεση για το 2015 του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.  Στην Ελλάδα, πέρσι, το Δίκτυο  μέσω συνεντεύξεων κατέγραψε 273 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 300 θύματα. 

Οι καταγγελίες αφορούν πυροβολισμούς, βιασμούς, ξυλοδαρμούς και λεκτικές επιθέσεις. Στο στόχαστρο είναι κυρίως άτομα διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά και μετανάστες. Σε 26 περιπτώσεις τα θύματα είχαν ηλικία από 11 έως 18 ετών.

Από τα 273 περιστατικά, τα 185 αφορούν κρούσματα βίας με θύματα της LGBTOQ Κοινότητας (Lesbian, Gay, Bisexual, Trans, Queers), τα οποία κορυφώθηκαν την περίοδο ψήφισης του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Εδώ ολόκληρη η έκθεση Report_2015gr

 

Σε 75 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης, θρησκείας ή χρώματος.

Τα θύματα των περιστατικών που καταγράφηκαν κατά το 2015 προέρχονταν από την Αίγυπτο (7), την Αιθιοπία (5), το Αφγανιστάν (11), τη Βουλγαρία (1), την Ινδία (1), το Ιράκ (1), το Ιράν (3), το Μπαγκλαντές (27), τη Νιγηρία (2), το Πακιστάν (14), το Σουδάν (1), τη Συρία (3).

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν δύο βαριές σωματικές, 16 σωματικές βλάβες (ή σε συνδυασμό με απειλές, κλοπή και εξύβριση), 25 λεκτικές επιθέσεις (εξύβριση, απειλές κλπ.), τρία περιστατικά φθοράς ξένης περιουσίας και δύο περιστατικά εξύβρισης.

Σε πέντε περιστατικά στοχοποιήθηκαν υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων είτε λόγω της δράσης τους υπέρ των προσφύγων ή/και των μεταναστών, είτε λόγω της αντισημιτικής τους δράσης.

Επίσης, σε πέντε περιστατικά στοχοποιήθηκαν ιεροί ή συμβολικοί χώροι ή χώροι συλλογικοτήτων. Τέλος, για πρώτη φορά καταγράφηκε ένα περιστατικό κατά μέλους της μουσουλμανικής μειονότητας και δύο περιστατικά κατά παιδιών Ρομά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here