Σικέ στοίχημα 3 δις ευρώ σε βάρος της Ελλάδας από ΕΕ και ΔΝΤ-Αισιοδοξεί η κυβέρνηση για συμφωνία ως την Παρασκευή

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Κυβερνητικοί κύκλοι εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών συμβούλων ως την Παρασκευή. Ωστόσο οι εξελίξεις και οι δηλώσεις των αξιωματούχων των θεσμών δημιουργούν αμφιβολίες για το ρόλο και την στάση των θεσμικών μας συνομιλητών, οι οποίοι φαίνεται να παίζουν ένα στημένο παιγνίδι σε βάρος της χώρας, με τον ελληνικό λαό να καλείται πληρώσει εκ νέου το λογαριασμό των αστοχιών τους,  που στη προκειμένη περίπτωση υπολογίζεται στα 3 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση για να μην χρεωθεί τις δικές τους τεράστιες ευθύνες δεν αποκλείει τη συζήτηση για πρόσθετα μέτρα αλλά υπό μία βασική προϋπόθεση: Μόνον εφόσον πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αφού ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, τότε και μόνο τότε, θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε αυτή και οποιαδήποτε συζήτηση για τυχόν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ομως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι δεν είναι εύκολο να υπάρξει συμφωνία μέσα στην βδομάδα δεδομένων των μεγάλων διαφορών που παραμένουν ακόμη μεταξύ των εταίρων για τους στόχους και τα μέτρα που θα απαιτηθούν.

Είναι προφανές ότι η στάση του ΔΝΤ έχει μπερδέψει την κατάσταση αλλά οι Γερμανοί επιμένουν ότι είναι αναγκαίο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Το ίδιο είπε  ξανά και ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Π. Μοσκοβισί. Ομως όπως φαίνεται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν εμπιστεύονται τις οικονομικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ και δεν τις αποδέχονται ως βάση συζήτησης, επικαλούμενοι τα στοιχεία της Εurostat. Παρόλα αυτά, ζητούν τη συμμετοχή τους για λόγους εσωτερικής πολιτικής της Γερμανίας.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να οδηγήσει στα άκρα τις υφιστάμενες σοβαρές διαφορές, δεν ευοδώθηκε. Το αντίθετο. Εφερε μια νέα συμβιβαστική πρόταση για πρόσθετα μέτρα 3 δις, ως εφεδρεία, στην περίπτωση που δικαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ.

Καθίσταται προφανές ότι ΕΕ και ΔΝΤ παίζουν ρουλέτα στις πλάτες της χώρας. Ανταγωνίζονται στο ποιός θα δικαιωθεί αλλά κατέστησαν τον ανταγωνισμό τους σικέ, επιβάλλοντας ως κάβα, πρόσθετα μέτρα 3 δις, αν χάσει το στοίχημα η Κομισιόν!

Η κυβέρνηση επικαλείται μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία από την Eurostat για την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, που διαψεύδει τις δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ.

«Τα επόμενα 24ωρα δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Eurostat και αναμένεται και τα στοιχεία αυτά να αποτυπώνουν ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις», σημειώνουν.

Τα στοιχεία της οικονομίας είναι καλύτερα από αυτά που αναμένονταν και η κίνηση Ντράγκι να συμπεριλάβει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναμένεται να δώσει ανάσα στον δανεισμό των τραπεζών και θα ενισχύσει την ρευστότητα της οικονομίας, συμπλήρωναν.

Ετσι εκτιμάται ότι οι  προβλέψεις του ΔΝΤ είναι στον αέρα διότι μέχρι σήμερα οι προβλέψεις του Ταμείου δεν επιβεβαιώθηκαν και άρα το πιθανότερο είναι το αυτό να επαναληφθεί για μια ακόμη φορά.

Στο κλίμα αυτό, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ρεαλιστικό και εύλογο στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έως το Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 22 του τρέχοντος μηνός. Τη θέση αυτή διατυπώνουν με δεδομένο το γεγονός ότι τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν επίσης ότι το Staff Level Agreement, που θα τεθεί σε συζήτηση στο Eurogroup, θα ενσωματώνει τις ελληνικές προτάσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, καθώς στην πορεία των διαπραγματεύσεων δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις στις προτάσεις της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση έχει σταθερό στόχο την γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και γι΄αυτό επιδιώκει η αξιολόγηση να κλείσει ακόμη και στο επικείμενο Eurogroup προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Στην παρούσα φάση αυτό που μπορεί να γίνει είναι η εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και μόνον αυτή, τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο, επιμένουν οι ίδιες πηγές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here