Κυβέρνηση: Συζητάμε για πιθανά συμπληρωματικά μέτρα μόνο εάν υπάρξει ελάφρυνση χρέους

 

Δεν αποκλείει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να αποφασισθούν συμπληρωματικά δημοσιονομικά μέτρα, υπό τον όρο ότι θα εφαρμοσθούν μόνο εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι το 2018 και μόνον εφόσον συνοδευθούν από μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι κατατέθηκε πρόταση για πρόσθετα μέτρα 3-3.6 δις σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3.5 % του ΑΕΠ το 2018, αυτό ήταν μία από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο των διαφωνιών μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.

Οπως εξηγούσαν κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο των συζητήσεων συζητήθηκε και η πρόταση αυτή, η οποία όμως αφορά μέτρα που θα καλυπτουν την διαφορά μεταξύ του στόχου και του αποτελέσματος. Καθώς το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πιάσει πλεόνασμα 3,5% το 2018, απαιτεί είτε να ληφθούν τώρα συμπληρωματικά μέτρα 3 δις ευρώ είτε αυτά να ληφθούν προληπτικά, σε περίπτωση αστοχίας.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ.

«Και είναι ξεκάθαρο ότι σ’ αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%.¨, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι.

Οπως μάλιστα υπογράμμιζαν «είναι προφανές ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας. Όπως είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες».

«Σε κάθε περίπτωση», ξεκαθάριζαν οι κυβερνητικοί κύκλοι, «η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το «πακέτο» που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».

Επιθυμία όλων για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο την ερχόμενη εβδομάδα

Ακόμη, οι ίδιοι κύκλοι συμπλήρωναν ότι «η σημαντικότερη σύγκλιση που επιτεύχθηκε στις συναντήσεις της Ουάσινγκτον, είναι η επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement ) στην Αθήνα, μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

Θετικά αποτιμάται επίσης για την ελληνική πλευρά «η ενισχυμένη κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» στο αφορολόγητο και τις συντάξεις», επισημαίνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες.. «Παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά, στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό», συμπλήρωναν.

Την ίδια στιγμή, «η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με την συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους -κάτι που αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.

Είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε το Eurogroup θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα «πακέτο» που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here