Αντιδράσεις στη Γερμανία για τη δίωξη κωμικού που σατίρισε τον Ερντογάν

 

Αντιδράσεις τόσο στη Γερμανία όσο και στη Τουρκία προκάλεσε η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να εγκρίνει το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης και να δώσει την συγκατάθεσή της για την διεξαγωγή έρευνας και ενδεχομένως ποινικής δίωξης σε βάρος του γερμανού κωμικού που έγραψε το σατιρικό ποίημα που αφορούσε τον πρόεδρο Ερντογάν.

Η «υπόθεση Μπέμερμαν»,  όπως είναι γνωστή, αποδεικνύει ότι συχνά η απόδοση δικαιοσύνης είναι θύμα ή άλλοθι πολιτικών και διπλωματικών σκοπιμοτήτων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η εκκίνηση ποινικής διαδικασίας σε βάρος του κωμικού Γιαν Μπέμερμαν του κρατικού γερμανικού καναλιού ZDF, ο οποίος απήγγειλε προσβλητικό ποίημα για τον Ερντογάν, σε εκπομπή του, είναι αποτέλεσμα της γερμανικής επιθυμίας να μην κλονιστούν οι γερμανοτουρκικές σχέσεις, μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες.

Το σατιρικό επεισόδιο είχε προκαλέσει την οργή του Τούρκου προέδρου που δεν φημίζεται για την ανοχή του στη κριτική, τη σάτιρα την ελευθερία έκφρασης και τη δημοκρατία. Η Τουρκία είχε αντιδράσει έντονα φτάνοντας ακόμη και σε διπλωματικό διάβημα για το θέμα.

Η καγκελάριος Α. Μέρκελ, κάνοντας δεκτό το αίτημα της Τουρκίας, για να χρυσώσει το χάπι έσπευσε να ανακοινώσει ότι επιθυμεί να καταργήσει τη διάταξη που επιτρέπει μια τέτοια διαδικασία.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα δώσει την άδειά της στην παρούσα υπόθεση», ανακοίνωσε η Μέρκελ προσθέτοντας ότι μια μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα μπορεί να λάβει χώρα για την κατάργηση του άρθρου 103 που τιμωρεί την προσβολή κατά ενός εκπροσώπου ξένου κράτους, αδίκημα που τιμωρείται με πενταετή ποινή φυλάκισης. Σύμφωνα με διάταξη του γερμανικού ποινικού κώδικα, για να ξεκινήσει η έρευνα, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει την άδεια σε εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη κατά ενός προσώπου που κατηγορείται για προσβολή ξένου ηγέτη. Πρόκειται για τη διάταξη στην οποία στηρίχτηκε και το αίτημα του Τούρκου Προέδρου.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, η γερμανική κυβέρνηση, μετά από σχετικό αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να επιτρέψει να κινηθεί δικαστική διαδικασία για την απόδοση πιθανών ποινικών ευθυνών, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως τόνισε, την εκ των προτέρων ενοχή του Μπέμερμαν, ούτε φυσικά να προδικάζει μια απόφαση που θα θέτει όρια στην ελευθερία του τύπου, της έκφρασης και της τέχνης.

Την απόφαση της υποστήριξαν ο γενικός γραμματέας των Xριστιανοδημοκρατών Πέτερ Τάουμπερ γράφοντας στο twitter ότι η «κυβέρνηση παίρνει στα σοβαρά το κράτος δικαίου, ακόμη κι όταν αυτό προκαλεί πόνο», ενώ «Σωστή» τη χαρακτήρισε και ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της Κ.Ο. Xριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών, σημειώνοντας ότι «η σάτιρα μπορεί να κάνει τα πάντα. Αλλά κάθε προσβολή δεν είναι σάτιρα».

Κατηγορηματικά αντίθετος ήταν ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν: «Η δίωξη της σάτιρας με το πρόσχημα της προσβολής των αρχών δεν συνάδει με καμία σύγχρονη δημοκρατία». Η Ζιμόνε Πέτερ, επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων δήλωσε ότι η «σάτιρα είναι το θύμα» της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία. Αντίστοιχα, σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί και η Ζάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής του Κόμματος της Αριστεράς, λέγοντας ότι η Μέρκελ «υποκύπτει στον αυταρχικό Ερντογάν και θυσιάζει την ελευθερία του τύπου στη Γερμανία».

Από την πλευρά τους πολλά τουρκικά ΜΜΕ που πρόσκεινται στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν χαιρέτισαν την απόφαση της γερμανίδας καγκελαρίου να εγκρίνει δικαστική έρευνα κατά του Γιαν Μπέμερμαν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here