Εισαγγελικοί έλεγχοι και για τους Ελληνες των Panama Papers

 

Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων επεκτείνεται τώρα και στη λίστα των Panama Papers προκειμένου να ελεγχθούν για φοροδιαφυγή οι Ελληνες που εμφανίζονται ως διαχειριστές off shore εταιριών ή ιδρυμάτων.

Οι αποκαλύψεις  για πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες που διακινούσαν μαύρο χρήμα σε φορολογικούς παραδείσους ενεργοποίησαν τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές, οι οποίες αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να αποστείλουν αιτήματα δικαστικής συνδρομής στις δικαστικές αρχές του Παναμά.

Τα αιτήματα θα διαβιβαστούν με εντολή του επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου σε μια προσπάθεια να συσχετιστούν όλα τα στοιχεία από τις λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς κλπ) που βρίσκονται στα χέρια τους και να εντοπιστούν τα πρόσωπα  ελληνικής καταγωγής που εμπλέκονται στη διακίνηση μαύρου χρήματος στο εξωτερικό.
Ανάμεσα στα ονόματα που είδαν το φως της δημοσιότητας από τη διαρροή απόρρητων εγγράφων της νομικής εταιρίας του Παναμά Mossack Fonseca), περιλαμβάνονται σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Interational Consortium of Investigative Journalists ( Ενωση Ερευνητών Δημοσιογράφων)  το όνομα του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου καθώς και τα ονόματα των Σπ. Μεταξά, Κων. Λαναρά, Π. Πετρίδη, Α. Πατούνη και άλλων.

Ηδη για τα πρόσωπα αυτά, κλιμάκιο οικονομικών εισαγγελέων διενεργεί συστηματικούς ελέγχους.Συνολικά, βάσει των στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν το «κεφάλαιο» των Panama Papers που αφορά την Ελλάδα  φαίνεται να περιλαμβάνει 223 υπεράκτιες εταιρίες, 285 μετόχους εταιριών και περίπου 57 δικαιούχους.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here