Τσίπρας-Ολαντ στο Παρίσι για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των συμφωνηθέντων

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Μια ώρα διήρκεσε η κρίσιμη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Η συνάντηση έγινε στον απόηχο της προσωρινής διακοπής των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο και της καθυστέρησης να βρεθεί ένας κοινός τόπος για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και της επίτευξης συμφωνίας, που θα ανοίξει το δρόμο και για την ουσιαστική συζήτηση ελάφρυνσης του χρέους.

Πρόκειται για απόπειρα επαναφοράς της πολιτικής διαπραγμάτευσης καθώς όταν αποτυγχάνουν οι κολλημένοι σε ιδεοληψίες «τεχνοκράτες», οφείλουν να παρεμβαίνουν οι πολιτικοί.

rsz__abp7879

Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικοί, ως φορείς της νομιμοποιημένες έκφρασης της εξουσίας, θα έπρεπε να έχουν τον πρώτο και κύριο λόγο στα ουσιώδους σημασίας ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.

Αν και από το 2010 και μετά επικράτησε η λογική των τεχνοκρατών και μιά νεο-φιλελεύθερη αντίληψη άσκησης της πολιτικής όπου πρωτεύοντα ρόλο είχαν οι αριθμοί και δήθεν ουδέτεροι πολιτικά τεχνοκράτες, το τελευταίο καιρό, φαίνεται ότι ξανακερδίζει έδαφος η πολιτική.

Η παρέμβαση του Γάλλου προέδρου αποδείχθηκε καθοριστική το περασμένο καλοκαίρι, όταν με την στάση του απέτρεψε τα επικίνδυνα πειράματα ακραίων κύκλων στην ΕΕ για προσωρινό Grexit. Ηταν επίσης η πολιτική διαπραγμάτευση που απέτρεψε μέχρι τώρα πολιτικές που πλήττουν την κοινωνική συνοχή, όπως η πώληση των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας.

Ομως επειδή τα πράγματα είναι ξανά οριακά με το ΔΝΤ να απαιτεί σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα(πλήρη πώληση των κόκκινων δανείων, ομαδικές απολύσεις) για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, έφτασε και παλι η ώρα της πολιτικής.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει στο Γάλλο πρόεδρο σήμερα αλλά και τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σούλτς αύριο, το θέμα της ευρωπαικής οπτικής απέναντι σε μια αρτηριοσκληρωτική στάση του Ταμείου.

Το ΔΝΤ δεν δείχνει και μεγάλη πρόθεση να μετάσχει. Η Γερμανία όμως απαιτεί τη συμμετοχή του για τους δικούς της λόγους. Το χρειάζεται ως άλλοθι για την άσκηση των ιδιαίτερα σκληρών πολιτικών του δανειακού προγράμματος που θα πείσουν τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού να το υποστηρίξουν.

Ωστόσο η παρουσία του ΔΝΤ και των αντι-ευρωπαικών πολιτικών του, πλήττει την ίδια την ιδέα και την συνοχή της Ενωσης. Γι αυτό και ο έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον Γάλλο πρόεδρο μια πολιτική απόφαση για το ελληνικό πρόβλημα, που θα οδηγεί σε άμεση συμφωνία, με βάση τις κοινές θέσεις Ευρωπαικών θεσμών-Ελλάδας, αφήνοντας εκτός νυμφώνος τις ακρότητες του Ταμείου.

Εαν το πετύχει θα αποτελεί μια μεγάλη πολιτική νίκη της χώρας αλλά και της ίδιας της Ευρώπης.

Οι Γερμανοί από τη πλευρά τους επιδιώκουν λύση το συντομότερο με βάση τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού. Είναι προφανές ότι δεν τους αρέσει η πολιτική διαμεσολάβηση.

Αύριο Πέμπτη, 14 Απριλίου, στις 12 μ.μ. ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο έχει ήδη αποκτήσει ένα πολύ ενεργότερο ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα. Επιτροπή του επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα για να ελέγξει την εφαρμογή του ενώ ο κ. Σούλτς έχει ταχθεί ευθέως υπέρ της διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις δανειστών και Ελλάδος.

Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου στις 7 μ.μ. να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here