Κυβέρνηση: Εμείς αποφασίζουμε- Στη Βουλή δύο ν/σ για φορολογικό-ασφαλιστικό την επόμενη εβδομάδα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα αλλά τα μέσα είναι δικαίωμα της κυβέρνησης»,  είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε με τους υπουργός οικονομίας Γ. Σταθάκη και Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο για τη πορεία των διαπραγματεύσεων.

Οπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, ετοιμάζονται ήδη και αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, όπου θα συζητηθούν κανονικά, δύο νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, με βάση τη μεγάλη σύγκλιση που έχει υπάρξει μέχρι τώρα με τους θεσμούς.

Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε πολύπλοκη της διαδικασία συζήτησης με τους θεσμούς. Θέλουμε να βρεθεί λύση που θα καλύπτει και τους 4 θεσμούς αλλά και τις κόκκινες γραμμές Εμείς έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές για το αφορολόγητο, και τις συντάξεις. Συνεχίζουμε να συζητάμε αλλά είμαστε μια κυρίαρχη κυβέρνηση που πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. κανένας δεν μας κατηγορεί ότι καθυστερούμε εμείς. Εμείς θέλουμε να τελειώσει γρήγορα. Δεν τα έχουμε σπάσει με τους θεσμούς. Οπως και ο Σόιμπλε σήμερα ζητάμε από τους Ελληνες να βγαίνουν οι αριθμοί. Βέβαια το ΔΝΤ έχει άλλη θεώρηση για τους αριθμούς και πιέζει για μεγαλύτερη αναπροσαρμογή χρέους».

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι το έμμεσο επί της ουσίας αφορολόγητο θα είναι 9.100 ευρώ.

Τα μερίσματα φορολογούνται αυτοτελώς με 15%.

Όσοι έχουν έσοδα ως 30.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχουν μείωση φόρου.

Μιλώντας για το ασφαλιστικό ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι:

*Δεν μειώνονται οι κύριες συντάξεις αλλά αντίθετα  θα αυξάνονται μετά το 2018

  • Η εθνική σύνταξη εξασφαλίσθηκε στα 384 ευρώ.
  • Καμμία επικουρική σύνταξη μικρών και μεσαίων εισοδημάτων δεν θα μειωθεί.
  • Για να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα του ΕΤΕΑ προχωράμε σε μειώσεις του 10% των υφιστάμενων συντάξεων, με χρήση αποθεματικών και λελογισμένη αύξηση των εισφορών. Το μείγμα των παραπάνω μέτρων είναι υπό συζήτηση..
  • Ανακριβείς είναι οι πληροφορίες για κατάργηση του ΕΚΑΣ.
  • Οι μεταβατικές διατάξεις που πετύχαμε βελτιώνουν και τις παραχωρήσεις που κάναμε τους κοινωνικούς φορείς, ειδικά τους επιστήμονες. Το 80% των αυτοπασχολούμενων πρόκειται να έχει χαμηλότερες εισφορές.
  • Για το 80% των μισθωτών, οι νέες συντάξεις είναι υψηλότερες από τις σημερινές.

Ο κ. Σταθάκης από τη πλευρά του είπε ότι υπήρξε προσέγγιση για τα κόκκινα δάνεια και τη προστασία της πρώτης κατοικίας. «Εμείς θέλουμε για τη πρώτη κατοικία ένα μεταβατικό διάστημα και αυτό συζητάμε για λύση».

«Χρειαζόμαστε επίσης ένα ρυθμιστικό πλαίσιο κανόνων και για τις επιχειρήσεις και τη βιώσιμη διαχείριση τους., συμπλήρωσε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here