Κυβέρνηση: Προτεραιότητα η εκκένωση Πειραιά-Ειδομένης- Στους 53.381 οι πρόσφυγες στη χώρα

Toυ ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(B. BΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Αγώνα δρόμου για την μεταφορά και τακτοποίηση σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας των χιλιάδων προσφύγων που παραμένουν ακόμη στο λιμάνι του Πειραιά και την Ειδομένη δίνει η κυβέρνηση. Η μάχη αυτή, έχει να αντιμετωπίσει όμως ποικίλες αντιξοότητες, όπως την εκ του ασφαλούς ατεκμηρίωτη πολιτική κριτική τη αντιπολίτευσης, τις παρεμβάσεις τρίτων «καλοθελητών» αλλά και την καχυποψία των ίδιων των προσφύγων μαζί με την δικαιολογημένη αγωνία τους να μην μείνουν στην Ελλάδα αλλά να φύγουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα για την Ευρώπη.

προσφυγες ειδομενη ευρωκινηση βερβεριδης

Ηδη μετά τον Πειραιά, πρόσφυγες αποχωρούν και από την Ειδομένη. Μετά τα επεισόδια της Κυριακής, πολλοί φαίνεται ότι πείσθηκαν πως δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα, παρά τις φημολογίες περί του αντιθέτου και επιβιβάζονται σε λεωφορεία για κοντινά κέντρα φιλοξενίας.

ειδομενη πρόσφυγες ευρωκινηση βερβεριδης

Ετσι, τη στιγμή που οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια, μειώνονται δραστικά(χθές καταγράφηκαν μόλις 80 αφίξεις στη Λέσβο και μηδενικές στα άλλα νησιά), παραμένουν σε υψηλό αριθμό οι συγκεντρώσεις προσφύγων στην ενδοχώρα. Συγκεκριμένα επισήμως βρίσκονται στην Ελλάδα 53.381 πρόσφυγες εκ των οποίων οι 14.405 στην Αττική. Από αυτούς οι 3.800 παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά, αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις έχουν αποχωρήσει τις τελευταίες δύο ημέρες από εκεί, περί που 1.000 πρόσφυγες με κατεύθυνση κυρίως τον Σκαραμαγκά. Στην Ειδομένη παραμένουν 11.194 πρόσφυγες.

Ωστόσο οξύ φαίνεται ότι είναι το πρόβλημα στις εγκαταστάσεις του πρώην  αεροδρομίου του Ελληνικού όπου σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής στοιβάζονται περί τους 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Τι λέει η κυβερνητική εκπρόσωπος

Η κυβέρνηση επιταχύνει τη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ήδη, όπως σημείωσε η κ. Γεροβασίλη, αποχώρησαν από τον Πειραιά περισσότερα από 1.000 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στον Σκαραμαγκά, ενώ εκτιμάται ότι ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες.

 Η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε άμεση προτεραιότητα την εκκένωση της Ειδομένης, ενώ αναφερόμενη στα επεισόδια που έγιναν προχθές από τις δυνάμεις τάξης της ΠΓΔΜ επισήμανε ότι «ενέχουν σοβαρούς κινδύνους» για τους πρόσφυγες.

«Η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει διαρκώς τους πρόσφυγες της Ειδομένης ότι ο διάδρομος των δυτικών Βαλκανίων είναι κλειστός. Τους καλεί να εγκαταλείψουν το σημείο και να δεχτούν την μεταφορά τους σε δομές φιλοξενίας», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τη δράση ατόμων που διακινούν φήμες και ψευδείς πληροφορίες και ότι εξετάζει την πιθανότητα άμεσης παρέμβασης, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ανθρωπιστική δραστηριότητα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Η κ. Γεροβασιλη χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη το γεγονός ότι οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο έχουν περιοριστεί σε χαμηλά  επίπεδα και υπενθύμισε ότι ήδη έχουν εγκατασταθεί και έχουν ξεκινήσει να εργάζονται τα πρώτα κλιμάκια εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Τα πρώτα αποτελέσματα της εξέτασης των αιτήσεων θα είναι έτοιμα μετά από περίπου 15 ημέρες, οπότε και θα ξεκινήσει το επόμενο στάδιο εφαρμογής της συμφωνίας, είπε.

Αναφέθηκε παράλληλα στην επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Λέσβο το ερχόμενο Σάββατο, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία επίσκεψη ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας, που ενισχύει σημαντικά την χώρα στον αγώνα που δίνει για την στήριξη των προσφύγων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here