Εκτόνωση στην Ειδομένη-Δύο διαβήματα της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ για «απαράδεκτη» αστυνομική βία (βίντεο-φωτο)

 

 

Εκτονώθηκε η ένταση και τα επεισόδια στην Ειδομένη τα οποία ήταν σε εξέλιξη από το μεσημέρι, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ απάντησαν με σφαίρες από καουστούκ, χημικά, ρίψη νερού και χειροβομβίδες κρότους λάμψης στους πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν για α κλειστά σύνορα και επιχείρησαν να φτάσουν στον φράχτη.

ειδομενη επεισόδια ιν τιμε

Ακολούθησαν σκηνές χάους και ασφυξίας από τα δακρυγόνα που έπνιξαν τους πρόσφυγες και την περιοχή, στέλνοντας στα ιατρεία εκατοντάδες άτομα και παιδιά.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε δύο αυστηρά διαβήματα χαρακτηρίζοντας απαράδεκτα τα επεισόδια στην Ειδομένη.

ειδομενη επεισόδια ιν τιμε

Τα διαβήματα έγιναν μέσω του επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ, πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκου. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης κ. Λαλάκος κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η χρήση βίας κατ’ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Ο ίδιος κάλεσε τις Αρχές της γειτονικής χώρας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την προσήκουσα υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα.

Παράλληλα, ο Νίκος Τόσκας θα ζητήσει διμερή συνάντηση με τον Σκοπιανό ομολόγο του.

Ανακοίνωση υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Την υπόσχεση ότι σύντομα η εικόνα του προσφυγικού στην χώρα θα αλλάξει και τα κενά που υπάρχουν θα καλυφθούν, δίνει το υπουργείο Προατασίας του Πολίτη,

«Η κυβέρνηση παλεύει με όλες της τις δυνάμεις στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, σε πολλά ταυτόχρονα μέτωπα, από την Ειδομένη μέχρι τα νησιά», αναφέρει και συνεχίζει:

Παρά τις σημαντικές δυσκολίες και ποικίλες αντιξοότητες τις οποίες η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει, έχει παράξει και καθημερινά εξακολουθεί να παράγει αποτελέσματα και, μάλιστα, με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι προέβλεπαν ή ανέμεναν καλόπιστοι και κακόπιστοι, μέσα και έξω από τη χώρα.

Όντως υπάρχουν ακόμα κενά, όμως η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι τεράστια και, πολύ σύντομα, η εικόνα του προσφυγικού/μεταναστευτικού στην Ελλάδα θα έχει αλλάξει ριζικά.

Κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για την στάση της ΠΓΔΜ απέναντι στους πρόσφυγες και την βία της σκοπιανής αστυνομίας, κατέθεσε η ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

\eidomenh epeis;odia in time tosidhw d

Τα επεισόδια

η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα.

ειδομενη επεισόδια ιν τιμε

Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.

Να σημειωθεί  τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησαν στην Ειδομένη πληροφορίες που καλούσαν τους πρόσφυγες σε μαζικό πέρασμα από τα σύνορα.

Καταδίκασε ο Γ. Κυρίτσης την χρήση βίας και πλαστικών σφαιρών κατά προσφύγων

«Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λάμψης από τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα» τονίζει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας κατά προσφύγων.

Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας», σημείωσε ο κ. Κυρίτσης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here