Ακροβασίες Δρίτσα: Κράτος εν κράτει το ΤΑΙΠΕΔ- Δεν τελείωσε ακόμη η πώληση του ΟΛΠ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Προσωπικές αποστάσεις από την διαδικασία πώλησης του 67% των μετοχών του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco, επιχείρησε να πάρει ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, ακροβατώντας ανάμεσα στις προηγούμενες θέσεις και δεσμεύσεις του και την πραγματικότητα της υπογραφής της σύμβασης την περασμένη Παρασκευή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός αμφισβήτησε ότι έχει ολοκληρωθεί η πώληση, λέγοντας ότι αυτή θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, οπότε πολλά μπορούν να συμβούν, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στο ΤΑΙΠΕΔ, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησης του, αν το διάδοχο σχήμα του μεγάλου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων στο οποίο θα ενταχθεί το ΤΑΙΠΕΔ έχει ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες, πράγμα μάλλον αδιαμφισβήτητο.

«Δεν τέλειωσε η διαδικασία για την πώληση του ΟΛΠ» δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, λίγα 24ωρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Cosco. Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο χαρακτήρισε «κράτος εν κράτει».

«Η πώληση του λιμανιού γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, όχι για την ανάπτυξη του λιμένα», ανέφερε σε πρωινή εκπομπή του Mega ο υπουργός Ναυτιλίας, προσθέτοντας ότι ο Πειραιάς είναι ένα λιμάνι τεράστιων δυνατοτήτων και θα έπρεπε με διαφορετικό τρόπο να οδηγηθούμε στην αξιοποίηση αυτού του τεράστιου πλούτου, όμως η πίεση των πραγμάτων οδήγησε σε επιλογές που δεν είναι δικές μας.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την COSCO δήλωσε πως αρχικά παραχωρείται το 51% και σε πέντε χρόνια το υπόλοιπο 16% και μάλιστα υπό κάποιες προϋποθέσεις.Όπως είπε, αυτό που υπεγράφη την Παρασκευή είναι η δέσμευση ότι τον Ιούνιο θα μεταφερθούν οι μετοχές από το ΤΑΙΠΕΔ στην Cosco. Εχουμε μπροστά μας δρόμο ακόμη, προβλεπόμενο, δεν έχει τελειώσει η διαδικασία, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ετοιμάζονται ρυθμίσεις όπως η Δημόσια Αρχή Λιμένα Πειραιά, που εκτιμάται ότι δημιουργεί έναν νέο «κρατικό» ΟΛΠ.

Επισήμανε πάντως, ότι ανεξάρτητα από τις συνολικές τοποθετήσεις της κυβέρνησης, η συμφωνία για τον ΟΛΠ είναι τροποποιημένη σε σχέση με την αρχική της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και σε σχέση με αυτή που ετοίμασε το ΤΑΙΠΕΔ. Είναι βελτιωμένη και θα βελτιωθεί κι άλλο, πρόσθεσε.

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι των δανειστών, λειτουργεί ως κράτος εν κράτει

Ο κ. Δρίτσας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι το Ταμείο «λειτουργεί ως κράτος εν κράτει».

«Είναι παράλληλη εξουσία στην αιρετή εξουσία του ελληνικού λαού. Πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο το κομμάτι της απαράδεκτης λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Κάνει αξιοποίηση ή ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας το ΤΑΙΠΕΔ; Είναι επινόηση των δανειστών το ΤΑΙΠΕΔ, δεν είναι κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Δρίτσας.

«Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ο Πιτσιόρλας, είναι οργανισμός που ελέγχεται πλήρως από δανειστές, τραπεζικούς και επιχειρηματικούς οργανισμούς και λειτουργεί βάσει κανόνων που θέλουμε να αλλάξουμε», ξεκαθάρισε.

Ο υπουργός άφησε, τέλος, ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση που το διάδοχο Ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ έχει ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες. «Αν τεθεί θέμα νέου Ταμείου με μεγαλύτερες εξουσίες του ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσω τη θέση μου», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ανέκυψε μετά την κριτική του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο ΤΑΙΠΕΔ, και ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι «δεν υπαρχει το ερώτημα «με τον Σπίρτζη ή τον Πιτσιόρλα».

Για την προσωπική του στάση

«Δίνουμε μάχες καθημερινά και με τους εαυτούς μας και με την ιστορία μας και τις απόψεις μας και την προοπτική μας. Σε αυτή την κρίσιμη και πολύ σκληρή στιγμή κάποιοι επέλεξαν να μείνουν πιστοί στις προγραμματικές τους δεσμεύσεις, κάποιοι άλλοι επέλεξαν με βάση τη σκληρή πραγματικότητα και τους κινδύνους που υπήρχαν και έχω επιχειρήματα πολύ σοβαρά για αυτό να δεχθούν ακόμα και την προσωπική αυτοακύρωση μιας διαδρομής 50 ετών για χάρη ενός πολύ πιο αναγκαίου στόχου, να κρατηθεί ανοιχτός ο δρόμος για μια μάχη που δεν πρέπει να ρίξουμε τις ασπίδες».

Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες και τα επεισόδια κατά την τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας για τον ΟΛΠ, ο κ. Δρίτσας καταδίκασε απερίφραστα την απαγόρευση να προχωρήσουν οι λιμενεργάτες στο χώρο του Ζαππείο.

Δεν ενημερώθηκε έγκαιρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, οι αρχές λειτούργησαν αυτόνομα, σημείωσε και ζήτησε να αναζητηθούν ευθύνες. «Ήταν λάθος που τους εμπόδισαν» επανέλαβε.

Το Σχόλιο του Αδ.Γεωργιάδη

«Πέραν των πολιτικών μας διαφορών, η εικόνα του κ. Δρίτσα να αυτοεξευτελίζεται έτσι είναι λυπηρή. Η παραίτηση αξιοπρεπής» σχολίασε μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης.

«Προσπαθεί να αποδείξει τώρα ότι όσα είπε χθες στην ίδια εκπομπή ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλας, είναι λάθος! Εξευτελίζεται πλήρως. Κρίμα» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here