Πρόοδο σε κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό και συμφωνία ως Δευτέρα, βλέπει ο Τσακαλώτος

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(XΡ. ΜΠΟΝΗΣ)

«Είχαμε πρόοδο σε όλα σχεδόν τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο, το πολύ ως τα χαράματα της Δευτέρας». Αυτά δήλωσε τα ξημερώματα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συμπληρώνοντας ότι υπήρξε πρόοδος σε ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και στο τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ.

Οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, διήρκεσαν έως τις 02:30 τα ξημερώματα της Κυριακής. Σήμερα Κυριακή, αναμένεται νέος γύρος εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κ. Τσακαλώτου, Σταθάκη και Κατρούγκαλου με στόχο την οριστικοποίηση των μέτρων.

Το τελευταίο θέμα που συζητήθηκε ήταν ο τρόπος που θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό των 5,4 δισ. ευρώ έως το 2018, ενώ σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου ανάμεσα στα θέματα ήταν και η νέα φορολογική επιβάρυνση για τα τσιγάρα και τα άλλα καπνικά προϊόντα.

Η φράση «το ΔΝΤ θέλει αίμα, ζητούν μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε», του υπουργού Εργασίας, αντικατοπτρίζει ωστόσο  τις δυσκολίες που υπάρχουν για να κλείσει η συμφωνία με το κουαρτέτο για το ασφαλιστικό.

Αντίθετα φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία στα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού συνολικού ύψους 2,6 δις ευρώ έως το 2018, στα οποία περιλαμβάνονται και αυξήσεις στους εμμέσους φόρους.

Η μακρά συζήτηση το βράδυ του Σαββάτου αφορούσε τα κόκκινα δάνεια ενώ ως τις 9 το βράδυ στο ξενοδοχείο Χίλτον όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις βρισκόταν και ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Επίδικα θέματα είναι ο χρόνος προστασίας καθώς και το ύψος των δανείων που θα προστατευθούν από την πώληση των κόκκινων δανείων. Η τρόικα δεν θέλει κανέναν χρονικό περιορισμό. Η κυβέρνηση προτείνει 3 χρόνια με τον συμβιβασμό να κλείνει, σπυμφωνα με πληροφορίες, τελικά στον ένα χρόνο.

Συζητείται επίσης ποια δάνεια θα εξαιρούνται. Η κυβέρνηση αρχικά πρότεινε την εξαίρεση επιχειρηματικών δανείων μέχρι του ποσού των 500.000, ως 250.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μέχρι 20.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια. Ωστόσο ο συμβιβασμός θα είναι σε πολύ χαμηλότερα ποσά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here