6χρονος στο νοσοκομείο από δάγκωμα φιδιού – Το παιδί είναι καλά – Τι κάνουμε αν μας δαγκώσει φίδι

Φίδι δάγκωσε  6χρονο στα ορεινά της Αχαΐας και συγκεκριμένα στη Σκούρα Ερυμάνθου.

Το περιστατικό συνέβη στις 9 το βράδυ και το παιδί διακομίσθηκε  αρχικά στο Κέντρο Υγείας Ερυμάνθου και εν συνεχεία κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθεί με ασθενοφόρο εσπευσμένα στο νοσοκομείο του Ρίου.

Το παιδί δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα πάντως  και θα παραμείνει νοσηλευόμενο προκειμένου να το παρακολουθήσουν οι γιατροί προληπτικά. Δεν γνωρίζουμε αν το φίδι ήταν ιοβόλο και αν χρειάσθηκε αντιοφικός ορός ή όχι.

Τα περισσότερα δήγματα από φίδια ευτυχώς δεν ειναι δηλητηριώδη, όμως σε περίπτωση δαγκώματος πρέπει κανονικά να γίνονται τα εξής:

1. Το θύμα να παραμένει ήρεμο και να περιορίζονται οι κινήσεις του  ώστε να περιορισθεί και η διάχυση (κυκλοφορία στον οργανισμό) του τυχόν δηλητηρίου.

2. Το σημείο του δήγματος (δαγκώματος) καλο είναι να παραμένει σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο της καρδίας, με στόχο τη μείωση ροής – διάχυσης  του δηλητηρίου.

3. Να αναζητείται άμεση ιατρική βοήθεια. Εάν στην περιοχή του δαγκώματος αρχίζει να εμφανίζεται πρήξιμο ή αλλαγή του χρώματος του δέρματος, αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να πρόκειται για δηλητηριώδες φίδι και η ιατρική περίθαλψη καθίσταται επείγουσα.

4. Το σχήμα και το χρώμα της κεφαλής και του σώματος του φιδιού έχουν σημασία για τη θεραπεία.

5. Καλό είναι να φωτογραφίζεται με το κινητό η αρχικής κατάσταση της  περιοχής του δαγκώματος ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη με μέτρο σύγκρισης.

6. Είναι χρήσιμο να υπάρχει φωτογραφία του φιδιού ή και να προσκομισθεί θανατωμένο το φίδι, αλλά αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί ακόμα κι όταν κάποιος σκοτώνει το ερπετό, αυτό μπορεί αντανακλαστικά και πάλι να δαγκώσει ακόμα και ώρες μετά τη θανάτωσή του (ρεφλέξ).
Οι γιατροί συνήθως μετά τη μεταφορά του ασθενούς σε νοσοκομείο, εάν έχει αναγνωριστεί το είδος του φιδιού, μπορεί να του χορηγήσουν το κατάλληλο αντίδοτο -τον ειδικό αντιοφικό ορό. Ο αντιοφικός ορός βοηθά στην εξουδετέρωση των δράσεων του δηλητηρίου του φιδιού όταν απειλείται η ζωή του ασθενούς ή όταν υπάρχει κίνδυνος για ένα μέλος του σώματος. Η χορήγηση αντιοφικού ορού μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως αλλεργικές αντιδράσεις ή αναφυλαξία και για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Χρειάζεται να γίνεται αντιτετανικός εάν ο ασθενής δεν είναι καλυμμένος από πρόσφατο προηγούμενο εμβολιασμό.

Όταν το θύμα παρουσιάζει  ταχυκαρδία, δύσπνοια,  σοβαρό οίδημα (πρήξιμο), πτώση της αρτηριακής πίεσης, σοβαρή εσωτερική ή εξωτερική αιμορραγία ή καταπληξία (σοκ), απαιτείται  εισαγωγή σε τμήμα εντατικής παρακολούθησης.

Προληπτικά μέτρα

Τα φίδια συνήθως κρύβονται κάτω από βράχους, σωρούς ξύλων ή κορμών δέντρων, σε άγρια βλάστηση και δάση ή κοντά σε νερό. Καλο είναι όταν πρέπει να μετακινήσουμε αντικείμενα όπου πιθανόν από κάτω να κρύβονται φίδια, να χρησιμοποιούμε κάποιο εργαλείο ή ένα μακρύ κλαρί. 

Στην εξοχή καλό είναι ακόμα και το καλοκαίρι να φοράμε μακριά παντελόνια και όταν περπατάμε  σε χώρους όπου πιθανόν να κρύβονται φίδια, όπως σε σημεία με υψηλή βλάστηση, τότε είναι χρήσιμο να φοράμε μπότες.

Αν χτυπάει κάποιος με μακρύ κλαρί ή μπαστούνι το έδαφος σε τέτοιες περιοχές, προειδοποιεί το φίδι κι εκείνο απομακρύνεται. Αν όμως το χτύπημα γίνει πολύ κοντά στο φίδι, τότε αυτό μπορεί να πεταχτεί και να δαγκώσει. Κανονικά τα φίδια προσπαθούν να απομακρύνονται από τους ανθρώπους.

Δεν πρέπει να πλησιάζουμε φίδι για να το εξετάσουμε, ακόμα κι αν φαίνεται νεκρό, γιατί  κάποια είδη φιδιών  μπορούν να δαγκώσουν, ακόμη και ώρες μετά το θάνατό τους, λόγω αντανακλαστικών τους που παραμένουν.

Τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τα δηλητήρια των ερπετών επειδή είναι μικρόσωμα και το δηλητήριο διαχέεται με ταχύτητα σε όλο το σώμα η δε αναλογία του προς τον όγκο του παιδικού σώματος είναι μεγάλη. Για αυτό το λόγο τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται τις βασικές πληροφορίες για τα φίδια, τη συμπεριφορά τους, τους χώρους στους οποίους κινούνται και ζουν και τους τρόπους αποφυγής ή αντιδρασης σε περίπτωση δήγματος.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here