Λέσβος: Αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα για να εμποδίσουν την αναχώρηση πλοίου με μετανάστες(βίντεο)

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Αλληλέγγυοι έπεσαν σήμερα το πρωί στη θάλασσα προκειμένου να εμποδίσουν το πλοίο «Λέσβος» να φύγει από το νησί με 45 μετανάστες από το Πακιστάν, ώστε να μην πραγματοποιηθεί η επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.

Οι αλληλέγγυοι, αφού κολύμπησαν ανάμεσα στα σκάφη, πιάστηκαν στην αλυσίδα της άγκυρας του πλοίου, εμποδίζοντάς το να αναχωρήσει. Τελικά, μετά από παρέμβαση του λιμενικού και της αστυνομίας,  συνελήφθησαν και το πλοίο αναχώρησε.

Εκτός των 45 ατόμων που βρίσκονται εν πλω προς την Τουρκία, ακόμη 100 πρόσφυγες θα επαναπροωθηθούν σήμερα. Πρόκειται για πρόσφυγες που κρατούνταν στην Κω και τη Σάμο και θα μεταφερθούν εντός της ημέρας στη Λέσβο, και εν συνεχεία θα μεταφερθούν στο Δικελί, όπου θα παραδοθούν στις τουρκικές αρχές.

Συντονιστικό Οργανο: 124 επιστροφές μεταναστών από Λέσβο

Συνολικά 124 (123+1) μετανάστες οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα επιστράφηκαν στην Τουρκία από τη Λέσβο σήμερα, Παρασκευή 8 Απριλίου 2016, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου.

Οπως ανακοίνωσε το Συντονιστικό Όργανο, η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε μέσω του λιμένα του Δικελί, με διαδοχικές αναχωρήσεις πλοίων ναυλωμένων από τη Frontex.

Ωστόσο, ένας από τους 45 επιστραφέντες που επέβαιναν στο πρώτο πλοίο που αναχώρησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης για το Δικελί, υπήκοος Πακιστάν, δεν έγινε δεκτός από τις τουρκικές αρχές, για λόγους που δεν έχουν επαρκώς ακόμα διευκρινιστεί και ήδη βρίσκεται πίσω στη Λέσβο.

Στη Μυτιλήνη είχαν από πριν μεταφερθεί 50 προς επιστροφή μετανάστες από την Κω και 29 από τη Σάμο.

Συγκεκριμένα, από τους επιστραφέντες, 111 είναι από το Πακιστάν, 2 από το Μπαγκλαντές, 4 από το Ιράκ, 4 από την Ινδία, 1 από το Μαρόκο, 1 από την Αίγυπτο και 1 Παλαιστινιακής καταγωγής (κατά δήλωσή του).

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here