Υπογράφηκε, παρουσία Τσίπρα, η σύμβαση πώλησης του ΟΛΠ στην Cosco, παρά τις αντιδράσεις

ολπ ευρωκινηση

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Επεσαν τελικά οι υπογραφές για την πώληση του 67% του ΟΛΠ στη εταιρία Cosco.  Στις 12 το μεσημέρι, σε μια επίσημη τελετή στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού, υπογράφεται η σύμβαση για τον  Οργανισμό Λιμένος Πειραιά μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της China COSCO Shipping Corporation.

Η πώληση έγινε σε εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης και παρά τις αντιδράσεις των συνδικάτων και των εργαζομένων στον ΟΛΠ αλλά και τα λιμάνια όλης της χώρας κατά της πώλησης των λιμανιών.

cosco ευρωκινηση

Το Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ έκανε δεκτή την νέα βελτιωμένη προσφορά των Κινέζων, ύψους 369 εκατομμυρίων ευρώ. Η συνολική αξία που θα αποκομίσει το Δημόσιο από τη συμφωνία εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η συνολική αξία εκτός της βελτιωμένης προσφοράς, περιλαμβάνει υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται, επίσης, υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις, μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2052.

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας υπογράφει πολιτικές που χαρακτήριζε νεοφιλελεύθερες

Σήμερα, ο κύριος Τσίπρας βάζει -φαρδιά πλατιά- την υπογραφή του σε πολιτικές που ο ίδιος μετά βδελυγμίας χαρακτήριζε ‘νεοφιλελεύθερες’» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας με την Cosco, παρουσία του πρωθυπουργού.

Και συνέχισε:

«Ο ‘νεοφιλελεύθερος’ λοιπόν, πρωθυπουργός της χώρας επισφραγίζει τη συμφωνία πώλησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ στην εταιρεία COSCO.

» Έχει προηγηθεί η υπογραφή παραχώρησης -από την κυβέρνησή του – 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική εταιρεία Fraport.

» Καλωσορίζουμε την καθυστερημένη προσχώρηση του στην πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που η κυβέρνησή του αρνείτο ακόμα και πριν από ένα μήνα (1.2.2016), όταν ο αρμόδιος Υπουργός κ. Δρίτσας δήλωνε: Ένα είναι βέβαιο. Παρά τους ισχυρισμούς δεύτερης διαλογής, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να ξεπουλήσει το λιμάνι.

» Τώρα, η κυβέρνηση οφείλει να επιλύσει το προφανές πρόβλημα αναντιστοιχίας των θέσεων του αρμόδιου Υπουργού με την πολιτική που, τελικά, υιοθετήθηκε.»

Σε δύο φάσεις η μεταβίβαση

Η μεταβίβαση θα γίνει σε δύο φάσεις. Οπως έχει ήδη γραφεί, μετά την υπογραφή της συμφωνίας και την πλήρωση των όρων της θα γίνει μεταβίβαση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου και το υπόλοιπο 16% θα μεταβιβαστεί στο τέλος της πρώτης πενταετίας, μετά την ολοκλήρωση των συμφωνημένων υποχρεωτικών επενδύσεων, ύψους 300 εκατ. ευρώ σε κρουαζιέρα και ναυπηγοεπισκευή. Επιπλέον επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν την δεύτερη πενταετία.

Η συμφωνία διασφαλίζει τη διατήρηση της έδρας στην Ελλάδα και τη διαπραγμάτευση της μετοχής του ΟΛΠ, στο Χρηματιστήριο των Αθηνών ενώ πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ διαβεβαιώνουν ότι δεν πωλούνται λιμενικές εγκαταστάσεις. 

Με την λήξη της σύμβασης παραχώρησης, το 2052, η διαχείριση όλων των λιμενικών υποδομών, πλήρως λειτουργικών επιστρέφεται στο ελληνικό δημόσιο μαζί με όλες τις επενδύσεις και υποδομές που έχουν αναπτυχθεί και υλοποιηθεί και απαιτούνται για την λειτουργία τους.

Το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί 23% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και 3 θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο μέχρι την μεταβίβαση του 16%. Μετά την μεταβίβαση του 16%, το Δημόσιο παραμένει με 7% και μία θέση στο ΔΣ.

Το ελληνικό δημόσιο θα συνεχίσει να διαχειρίζεται και να εποπτεύει όλες τις διοικητικές λειτουργίες του λιμανιού αλλά και τις λιμενικές υποδομές που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες, μέσω της νέας Αρχής Λιμένος.

Επιπλέον το ελληνικό Δημόσιο διατηρεί δικαίωμα βέτο στα παρακάτω θέματα:

  • Αποχώρηση της εταιρίας από το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Μεταφορά της έδρας της εταιρίας εκτός Ελλάδος
  • Οποιαδήποτε απόφαση που είναι σε παράβαση της Σύμβασης Παραχώρησης
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here