Γ. Πεχλιβανίδης: Στην Κύπρο κατηγορούμενος, στην Ελλάδα διευθύνων των κόκκινων δανείων

 

 

Τα παιχνίδια της μοίρας θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει αυτά που επιφυλάσσει η ζωή στον Γιάννη Πεχλιβανίδη. Τον τραπεζίτη, που πέρασε από υψηλές διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, και τώρα στη μεν Κύπρο περνάει τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής του κατηγορούμενος στην πρώτη μεγάλη δίκη στη δε Ελλάδα ορίζεται επικεφαλής του σχήματος που θα διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια των 16 υπό εκκαθάριση ελληνικών τραπεζών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ1459898953

Ο Γιάννης Πεχλιβανίδης, όπως πρώτο είχε γράψει το MarketFair.gr το Φεβρουάριο του 2016, εμφανιζόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος ως εκπρόσωπος της εταιρείας που διεκδικούσε να αναλάβει τη μεγάλη δουλειά της διαχείρισης των κόκκινων δανείων των 16 υπό εκκαθάριση τραπεζών.

Πράγματι, μετά την ανακοίνωση ότι η κοινοπραξία των τριών εταιρειώνPricewaterhousecoopers – Hoist – Qualco μέσω του νομικού προσώπου PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε. πήρε τη δουλειά, επισημοποιήθηκε και το ότι διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Γιάννης Πεχλιβανίδης, πρώην στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου.

Την ίδια στιγμή, ο Γιάννης Πεχλιβανίδης δικάζεται στην Κύπρο στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες μαζί με άλλα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου περί συνωμοσίας προς καταδολίευση και χειραγώγηση της αγοράς αναφορικά με «τη μη ενημέρωση του κοινού ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της Τράπεζας είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκατ. που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012». Ο κ. Πεχλιβανίδης ήταν πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου την περίοδο εκείνη.

Παρά την περιπέτειά του και την συχνότατη απασχόλησή του με τη διεξαγωγή της δίκης, η Τράπεζα της Ελλάδος ενέκρινε την τοποθέτησή του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της νέας εταιρείας. Σύμφωνα με το νόμο, η Τράπεζα της Ελλάδος αξιολογεί τα πρόσωπα της διοίκησης και τους μετόχους των εταιρειών που αναλαμβάνουν την διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Βέβαια στην περίπτωση της εταιρείας PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε. και του Γιάννη Πεχλιβανίδη, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει διπλό ρόλο. Οχι  μόνο στην αξιολόγηση των στελεχών αλλά και στην επιλογή του σχήματος. Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ο φορέας που επέλεξε το συγκεκριμένο σχήμα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων των υπό εκκαθάριση τραπεζών, που η ίδια έχει την ευθύνη.

Θυμίζουμε ότι ο Γιάννης Πεχλιβανίδης ήταν το Νο2 στην Εθνική Τράπεζα επί διοίκησης Αράπογλου την περίοδο 2004-2009, ενώ παλαιότερα ήταν αντιπρόεδρος της θυγατρικής τράπεζας της Eurobank (της Βank Post) στη Ρουμανία, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς (1999), παλαιότερα γενικός διευθυντής της XiosBank κλπ..
Η άσκηση διώξεων σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νομική Υπηρεσία αποφασίστηκε η απαγγελία κατηγοριών σε πέντε πρώην στελέχη της Τράπεζας Κύπρου. Πρόκειται για τους Θεόδωρο Αριστοδήμου, Ανδρέα Ηλιάδη, Γιάννη Πεχλιβανίδη, Γιάννη Κυπρή και Αντρέα Αρτέμη, οι οποίοι θα κατηγορηθούν για την υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου, στο πλαίσιο των ερευνών για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.

Στη σύσκεψη που άρχισε στις 12 το μεσημέρι, τη δεύτερη εντός 24 ωρών, συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, νομικοί λειτουργοί της Εισαγγελίας και ανακριτές της Αστυνομίας, οι οποίοι εξέτασαν την πρώτη περίπτωση που αφορά την Τράπεζα Κύπρου και τις καταγγελίες που είχαν γίνει ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για πειθαρχικές παραβάσεις, που αφορούν τη μη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, τη χειραγώγηση με τη διάδοση παραπλανητικών ενδείξεων, τη δημοσιοποίηση παραπλανητικών στοιχείων, τη μη συμπερίληψη σε ενημερωτικά δελτία πληροφοριών σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανονισμούς.

Σύμφωνα με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να καταρτιστούν τα κατηγορητήρια τα οποία θα επιδοθούν στους κατηγορούμενους και ακολούθως οι υποθέσεις θα καταχωρηθούν ενώπιον δικαστηρίου με στόχο την παραπομπή τους στο Κακουργιοδικείο.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου εισηγήθηκε να ασκηθεί ποινική δίωξη σε 10 πρόσωπα. Ομως τελικά επικράτησε η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα και ασκήθηκαν διώξεις κατά των πέντε. πρώην στελεχών της Τράπεζας.

Από  Market Fair

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here