Κατσέλη: Αρση των capital controls τους επόμενους μήνες, υπό όρους

Τα capital cotrols στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορούν να αρθούν «εντός των επόμενων μηνών», κάτι που είναι αναγκαίο για την επιστροφή της ελληνικής οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηρότητας στην κανονικότητα, εφόσον συντρέξουν συγκεκριμένες προυποθέσεις. Αυτό υποστήριξε από το Βερολίνο η Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, υπογραμμίζοντας ότι ανάπτυξη με capital controls δεν γίνεται.

Η κ. Κατσέλη που μετέχει στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Συνέδριο, το οποίο διοργανώνει στο Βερολίνο ο Economist, εξήγησε τις προυποθέσεις: Πρώτα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η οποία ελπίζουμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Δεύτερον, η ΕΚΤ θα πρέπει να μας βάλει στην κανονική ροή χρηματοδότησης, δηλαδή να μπορούμε ως ελληνικές τράπεζες να δανειζόμαστε όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες με χαμηλό κόστος. Αμέσως μετά θα αρθούν, φαντάζομαι, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Ελπίζω όλα αυτά να γίνουν τους προσεχείς μήνες».

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης

Ζητούμενο του Συνεδρίου στο Βερολίνο ήταν η ανάκτηση κλίματος εμπιστοσύνης στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Σύμφωνα με την Λούκα Κατσέλη, οι ομιλητές συμφώνησαν:

«Πρώτον, να εμπεδωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και θετικών προοπτικών για την ελληνική οικονομία, Δεύτερον, να βελτιωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο, ιδιαίτερα οι διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων και όλη η διαδικασία δικαστικής επίλυσης διαφορών. Τέλος να υπάρξει χρηματοδότηση για βιώσιμα επενδυτικά προγράμματα και μέσω των τραπεζών αλλά και των διεθνών εταίρων».

Η κυρία Κατσέλη διαβεβαίωσε ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε καλή πορεία και όσα προβλήματα αντιμετωπίζει είναι διαχειρίσιμα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here