Μέρκελ: Ναι στο ΔΝΤ, ταχεία ολοκλήρωση συνομιλιών, όχι σε κούρεμα χρέους- Λαγκάρντ: Συνεχίζουμε

Το Βερολίνο παραμένει πιστό στις απόψεις του. Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ το κατέστησε εκ νέους σαφές μετά την συνάντησή της με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η κ Μέρκελ επανέλαβε την ανάγκη συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε ξανά όχι σε κούρεμα του ελληνικού χρέους και τάχθηκε υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων. 

Από τη πλευρά της κ. Λαγκάρντ επέμενε στην ανάγκη να επιβεβαιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. «Είμαστε προσηλωμένοι, δουλεύουμε μαζί, είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση νωρίτερα σήμερα με την καγκελάριο, και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, λίγα 24ωρα μετά τη διαρροή των συνομιλιών Τόμσεν – Βελκουλέσκου που προκάλεσαν εκνευρισμό στο Ταμείο.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Μέρκελ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την Λαγκάρντ, εξέφρασε την επιθυμία για ταχεία ολοκλήρωση των συνομιλιών στην αξιολόγηση, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο κουρέματος:«Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που πιστεύει ότι δεν είναι πιθανό ένα «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας, ως μέλους της Ευρωζώνης», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να ληφθούν άλλα «τεχνικά» μέτρα ελάφρυνσης των αποπληρωμών των δανείων, όπως νέα επιμήκυνση των λήξεων.

Από την πλευρά της, η Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι δεν βρισκόμαστε εκεί που θα θέλαμε» όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, «είμαστε όμως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε».

 

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επέμεινε ότι «χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα στην Ελλάδα. Η βιωσιμότητα του χρέους έχει σημασία για τους ιδιώτες επενδυτές».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here