Μαζική διαδήλωση στην Ισλανδία για παραίτηση του πρωθυπουργού

 

Περισσότεροι από 20.000 Ισλανδοί πολίτες, σ΄ένα πληθυσμό που δεν ξεπερνά τα 330.000 άτομα, πήραν μέρος σε μιά διαδήλωση διαμαρτυρία με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού ο οποίος εμπλέκεται στα Panama Papers με off shore εταιρεία.

https://twitter.com/AnonyMobLife/status/717045683317030912

Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον απέκλεισε σήμερα, Δευτέρα, το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ενώ νωρίτερα, είχε φύγει στη μέση τηλεοπτικής συνέντευξης, και μάλιστα την ώρα που απαντούσε ακόμα στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα.

 

Η αριστερή αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή του αμέσως μετά τη διαρροή των εγγράφων που δείχνουν ότι το 2007 είχε ιδρύσει, από κοινού με τη σύζυγό του, μια εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους για να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του ζεύγους.

Η σύζυγός του, Άννα Σιγκούρλαουγκ Παλσντότιρ, είχε αποκαλύψει αυτοβούλως στα μέσα Μαρτίου την ύπαρξη της εταιρείας Wintris η οποία διαχειρίζεται την περιουσία που κληρονόμησε από τον επιχειρηματία πατέρα της. Αρνείται κατηγορηματικά, ωστόσο, οποιαδήποτε εμπλοκή της σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιοποίησε το International Consortium of Investigation Journalists (ICIJ, Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων), μέχρι τα τέλη του 2009 ο 41χρονος Γκουνλάουγκσον διέθετε το 50% της εν λόγω εταιρείας. Όταν εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά, τον Απρίλιο του 2009, παρέλειψε να την δηλώσει στο «πόθεν έσχες» του.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here