Πίσω στη Τουρκία 202 πρόσφυγες και μετανάστες. Συνεχίζεται η επιστροφή

Με βάση την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που έχει καταδικασθεί από το σύνολο των φορέων και των οργανώσεων προστασίας δικαιωμάτων, σήμερα Δευτέρα, επιστράφηκαν στη Τουρκία, συνολικά 202 μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα.

Οπως ανακοινώθηκε επίσημα από το Συντονιστικό Όργανο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, η επιστροφή από τη Λέσβο και τη Χίο πραγματοποιήθηκε μέσω του λιμένα του Δικελί, με πλοία ναυλωμένα από τη Frontex.

Συγκεκριμένα:

Από τη Λέσβο επιστράφηκαν 136 άτομα, 135 άνδρες και μία γυναίκα, των εξής εθνικοτήτων: 124 από το Πακιστάν, 3 από το Μπαγκλαντές, 1 από το Ιράκ, 2 από την Ινδία, 4 από τη Σρι Λάνκα και 2 από τη Συρία – οι τελευταίοι ζήτησαν οι ίδιοι να επιστρέψουν.

Από τη Χίο επιστράφηκαν 66 άτομα, 56 άνδρες και 10 γυναίκες, των εξής εθνικοτήτων: 42 από το Αφγανιστάν, 10 από το Ιράν, 6 από το Πακιστάν, 1 από την Ινδία, 1 από τη Σομαλία, 1 από την Ακτή Ελεφαντοστού και 5 από το Κονγκό.

Η διαδικασία των επιστροφών θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου, καταλήγει η ανακοίνωση του Συντονιστικού.

Η πρώτη μέρα εφαρμογής

πρόφυγες επιστροφη ευρκινηση

Στο λιμάνι της Λέσβου δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει το λιμάνι στο σημείο όπου γινόταν η επιστροφή. Μικροεπεισόδια μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ έγιναν και στη Χίο, όπου 70 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι προκειμένου να επιβιβαστούν σε πλοία με κατεύθυνση το λιμάνι Δικελί στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, πρόσφυγες και μετανάστες υποβάλλουν μαζικά αιτήσεις ασύλου τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να αποφύγουν την επαναπροώθησή τους στη Τουρκία. Μόνο στη Μόρια της Μυτιλήνης, τα αιτήματα ασύλου έχουν φτάσει τα 2.850 μέσα σε δυο ημέρες.

Περίπου 350 αστυνομικοί της Frontex βρίσκονται στη Λέσβο για να διεξαγάγει την επιχείρηση επιστροφής. Κάθε μετανάστης συνοδεύεται κι από έναν άνδρα της Frontex και θα παραδίδεται στην Τουρκία.

Για τον σκοπό αυτό η Frontex έχει ναυλώσει δυο πλοία τουρκικών συμφερόντων, το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ», τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ», που θα μεταφέρει 200 άτομα σε κάθε ταξίδι (100 πρόσφυγες και 100 αστυνομικούς) και το πλοίο «Λέσβος» της εταιρίας «Τουργιόλ», που θα μεταφέρει 100 άτομα σε κάθε ταξίδι (50 πρόσφυγες και 50 αστυνομικούς).

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here