Πιστωτικό πραξικόπημα ετοίμαζε το ΔΝΤ σε βάρος της Ελλάδας-Ωμοί εκβιασμοί Τόμσεν-Η αντίδραση της Αθήνας

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Αυτό το εξωθεσμικό μόρφωμα του παγκόσμιου καπιταλισμού και οι κολλημένοι νεοφιλελεύθεροι τεχνοκράτες που το υπηρετούν, αποφασίζουν για τις τύχες χωρών και λαών, με βάση τις εμμονές τους και τον απόλυτο οικονομικό παραλογισμό. «Οσο δεν βγαίνει το πρόγραμμα που επιβάλλαμε, τόσο το χειρότερο για τους άλλους, όχι για μας που το προτείνουμε και το επιβάλλουμε».

Ο πολύς Πολ Τόμσεν, προφανώς αναβαθμισμένος μετά την τεράστια επιτυχία του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κανονίζει με τους συνεργάτες του από τις Βρυξέλλες, πως θα επικρατήσει η πολιτική και η λογική του Ταμείου, αδιαφορώντας για την πραγματικότητα, την κοινωνική συνοχή και τη Δημοκρατία.

Στις συνομιλίες με τον υπεύθυνη του ΔΝΤ για την Ελλάδα, συνωμοτεί κυριολεκτικά αναζητώντας τρόπους να επιβάλει την θέση του Ταμείου: Περισσότερο σκληρά μέτρα γιατί έτσι θεωρεί ότι θα βγεί το πρόγραμμα!!!

Και για να το πετύχει αυτό, προσπαθεί να καθυστερήσει την αξιολόγηση, με διάφορα προσκόμματα και δικαιολογίες ώστε η Ελληνική κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη μ ένα αναμφισβήτητο και επικείμενο πιστωτικό γεγονός, βλέπε άτακτη χρεωκοπία  και να αναγκασθεί έτσι να συνθηκολογήσει και να δεχθεί τον οικονομικό παραλογισμό του Ταμείου.

Οι επίμαχες συνομιλίες

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τις πραγματικές προθέσεις του κ. Τόμσεν και της παρέας του, ιδού μερικά από τα κρίσιμα αποσπάσματα της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκολέσκου:

ΤΟΜΣΕΝ: Λοιπόν, δεν ξέρω. Το θέμα είναι… ότι το σκέφτομαι διαφορετικά. Πώς θα γίνουν τα πράγματα για να φτάσουμε σε απόφαση; Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μια φορά που πάρθηκε απόφαση και ήταν τότε που οι Έλληνες επρόκειτο  να ξεμείνουν από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Σωστά;

ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Σωστά!

TΟΜΣΕΝ: Και πιθανότατα αυτό πρόκειται να συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση αυτό θα τραβήξει μέχρι τον Ιούλιο, και ξεκάθαρα οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να έχουν συζητήσεις ένα μήνα πριν το Brexit (23 Ιουνίου) και έτσι, σε κάποια φάση θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και στη συνέχεια να ξεκινήσουν ξανά μετά το Ευρωπαϊκό δημοψήφισμα.

και παρακάτω:

ΤΟΜΣΕΝ: Όμως αυτό δεν συνιστά γεγονός. Αυτό δεν θα τους οδηγήσει να… Αυτή η συζήτηση μπορεί να τραβήξει για μεγάλο διάστημα. Και αυτό που κάνουν είναι να το μεταθέτουν στο χρόνο… γιατί το αφήνουν για αργότερα; Γιατί δεν βρίσκονται κοντά σε (πιστωτικό) γεγονός, όποιο και αν είναι αυτό.

ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε ένα γεγονός, αλλά δεν ξέρω τι θα είναι αυτό. Πιστεύω όμως ότι ο Dijsselbloem προσπαθεί να μην παράξει κάποιο γεγονός, αλλά να ξεκινήσει γρήγορα αυτή τη συζήτηση με κάποιο τρόπο για το χρέος, άρα είναι σε εμάς το αν θα είμαστε εκεί ή όχι στο τέλος της ημέρας.

ΤΟΜΣΕΝ: Ναι, αλλά ξέρεις ότι η συζήτηση για τα μέτρα και το χρέος μπορεί να συνεχίζεται αιωνίως, μέχρι να φτάσουν την πληρωμή του Ιουλίου ή μέχρι οι ηγέτες να αποφασίσουν ότι πρέπει να έρθουμε σε συμφωνία. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκεί μέσα που να αναγκάσει σε συμβιβασμό. Σωστά; Θα διαρκέσει για πάντα.

ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Ναι, μέχρι τον Ιούλιο, αν δεν συμβεί τίποτα προηγουμένως. Συμφωνώ.

Και τέλος,

ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ: Συμφωνώ. Υπάρχει ένα σενάριο εκεί έξω ότι πιέζονται αρκετά, ότι θα…. Πιστεύω ότι πολιτικά για αυτούς είναι πιθανό να υποχωρήσουν και στα δυο αιτήματα. Όμως δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί, άρα αυτό είναι το πρόβλημα.

Οι προθέσεις του κ. Τόμσεν είναι προφανείς. Πρόκειται για ανοικτό, εξωθεσμικό οικονομικό πραξικόπημα σε βάρος της χώρας. Ενας ωμός εκβιασμός τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των ευρωπαίων δανειστών.

Και καλά αυτός. Οι υπόλοιποι ευρωπαίοι γιατί τον ανέχονται ακόμη; Τι λένε οι επίσημοι ευρωπαικοί θεσμοί για την απαράδεκτη στάση του κ. Τόμσεν και του ΔΝΤ. Και κυρίως τι λέει η πολιτική προϊσταμένη του, διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ;

Το ερώτημα είναι ωστόσο αμείλικτο και για τις ΗΠΑ που ασκούν μέγιστη επιρροή στο ΔΝΤ και τη πολιτική του. Αποδέχονται την οικονομική λογική της συνεχιζόμενης άγριας λιτότητας και των δημοσιονομικών περιορισμών; Και η αναπτυξιακή διάσταση; Οι επενδύσεις; Τελικά ποιος κυβερνάει το ΔΝΤ;

Η αντίδραση της Αθήνας

Για επικίνδυνους σχεδιασμούς στελεχών του ΔΝΤ με σκοπό την πρόκληση πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα και γενικής πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη, μιλούν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου. Και εστιάζουν στα παρακάτω σημεία των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουέσκου ως τα πλέον επικίνδυνα:

  1. Αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας.
  2. Συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.
  3. Διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.

Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού

Έπειτα από τις αποκαλύψεις  ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώνει επίσης τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ θα  επικοινωνήσει και με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Επίσης, ζήτησε από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των Ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκαλτιέρι, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός πρόκειται να αποστείλει άμεσα, για το συγκεκριμένο θέμα,  επίσημη επιστολή στη Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συνομιλία Παυλόπουλου-Τσίπρα

Στη τηλεφωνική τους επικοινωνία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός είχαν την ακόλουθη συνομιλία:

Προκόπης Παυλόπουλος: «Όπως έχω καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρώ ότι, από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου».

Αλέξης Τσίπρας: «Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις Θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω της ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δε πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here