Το σχέδιο της Frontex για 750 απελάσεις προσφύγων μέσα σε 3 μέρες- Αλλη μια ντροπή της Ευρώπης

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Από την Δευτέρα 4 Απριλίου ξεκινά η επιχείρηση των μαζικών απελάσεων προσφύγων και μεταναστών από το ελληνικά νησιά προς τη Τουρκία,με την οποία η ΕΕ  προσπαθεί να περιορίσει τις προσφυγικές ροές. Αδιαφορώντας βεβαίως για την τήρηση της νομιμότητας και την ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων ατόμων που πιθανότατα έχουν ανάγκη την διεθνή προστασία. 

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που επιμελείται και θα εκτελέσει η Frontex, oι πρώτες 750 απελάσεις θα γίνουν το τριήμερο Δευτέρα 4 Απριλίου με Τετάρτη 6 Απριλίου. Οι πρόσφυγες θα αναχωρήσουν από το λιμάνι της Μυτιλήνης για το λιμάνι του Δικελί της Τουρκίας.

Οπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέσω ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών έχουν ναυλωθεί από τη Frontex δύο πλοία τουρκικών συμφερόντων τα οποία και θα μεταφέρουν 150 συνολικά μετανάστες τη φορά.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό στο πλοίο θα επιβαίνει ένας μετανάστης συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό της Frontex.

Το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» θα μεταφέρει 200 άτομα συνολικά τη φορά (100 μετανάστες και 100 αστυνομικούς) δηλαδή 200 μετανάστες τη μέρα μια και έχει ναυλωθεί για δυο δρομολόγια τη μέρα.

Το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιόλ» θα μεταφέρει 100 άτομα συνολικά τη φορά (50 μετανάστες και 50 αστυνομικούς) δηλαδή 50 μετανάστες τη μέρα μια και έχει ναυλωθεί για ένα δρομολόγιο τη μέρα.

Συνολικά δηλαδή το τριήμερο έχει σχεδιασθεί η μετακίνηση 750 μεταναστών σε εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ναυλοσύμφωνο, στους μετανάστες και στους συνοδούς τους αστυνομικούς θα προσφέρονται σάντουιτς, χυμοί και νερό.

Η πρώτη επαναπροώθηση έχει σχεδιασθεί να γίνει στις 10 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, ενώ η όλη διαδικασία θα γίνει μέσω του τελωνείου της Μυτιλήνης, στο οποίο οι μετανάστες θα μεταφέρονται με ναυλωμένα λεωφορεία.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται η άφιξη αστυνομικών της Frontex στη Λέσβο, που θα επιληφθούν της όλης διαδικασίας. Γι’ αυτό το λόγο και από το βράδυ της Κυριακής έχει ενοικιασθεί το σύνολο των δωματίων σε ξενοδοχεία και των ενοικιαζομένων δωματίων στην πόλη της Μυτιλήνης και σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από την πόλη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here