Αντιδράσεις για την απαλλαγή Σέσελι από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Λίγες μόλις ημέρες μετά την καταδίκη του Ραντ. Κάρατζιτς για γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) απάλλαξε τον άλλο Σέρβο υπερεθνικιστή ηγέτη, Βόισλαβ Σέσελι από το σύνολο των κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στους πολέμους της δεκαετίας του ’90 στα Βαλκάνια.

Ηταν μια απόφαση που αιφνιδίασε τους πάντες. Τόσο τον ίδιο και τους οπαδούς του που έστησαν πανηγύρι στο Βελιγράδι όσο και τους αντιπάλους του. «Επαίσχυντη απόφαση και ήττα για το δικαστήριο του ΟΗΕ» τη χαρακτήρισε ο Κροάτης πρωθυπουργός.

Ο Σέσελι είναι ο πρώτος Σέρβος κατηγορούμενος που αθωώνεται πρωτόδικα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Οι δικαστές έκριναν ότι ο Σέσελι δεν φέρει προσωπική ευθύνη για τα εγκλήματα. Κατά πλειοψηφία, το τριμελές δικαστικό σώμα απεφάνθη ότι τα σερβικά σχέδια για τη «Μεγάλη Σερβία», με την ένωση εδαφών που θεωρούσαν σερβική επικράτεια στη Βοσνία και την Κροατία, ήταν «πολιτικός στόχος» και όχι εγκληματικό σχέδιο, όπως υποστήριζαν οι  εισαγγελείς.

«Με αυτή την απαλλαγή και από τις εννέα κατηγορίες που περιλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο, το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί καθίσταται νομικά άκυρο» δήλωσε ο προεδρεύων του δικαστηρίου δικαστής Ζαν-Κλοντ Αντονετί. «Ο Βόισλαβ Σέσελι είναι τώρα ελεύθερος».

Ο 61χρονος σήμερα Βόισλαβ Σέσελι  κατηγορούνταν για στρατολόγηση, χρηματοδότηση και υποκίνηση υποστηρικτών του σε διάπραξη φόνου, εθνοκάθαρση και άλλα εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία και την Κροατία.

«Σημειώνουμε την ετυμηγορία και αντιλαμβανόμαστε ότι πολυάριθμα θύματα και κοινότητες θα απογοητευθούν από αυτήν» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την εισαγγελία. «Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τον συλλογισμό των δικαστών» προστίθεται στην ανακοίνωση, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει βάση για να υποβληθεί έφεση.


Ο πρωθυπουργός της Κροατίας
κατήγγειλε ως «επαίσχυντη» απόφαση του ICTY. «Είναι μια ήττα του δικαστηρίου της Χάγης και της εισαγγελίας» δήλωσε ο Τίχομιρ Ορέσκοβιτς στους δημοσιογράφους.

«Είναι ο άνθρωπος που είναι ο δράστης του κακού και που δεν έδειξε καμιά τύψη, ούτε τότε ούτε σήμερα» προσέθεσε μιλώντας από το Βούκοβαρ, πόλη της ανατολικής Κροατίας που είχε ουσιαστικά ισοπεδωθεί από το σερβικό πυροβολικό στην αρχή της σερβο-κροατικής σύγκρουσης (1991-95).

Έντονες αντιδράσεις εκδηλώνονται στην Κροατία από τις ενώσεις βετεράνων πολέμου οι οποίες ζητούν να αντιδράσει δυναμικά η κυβέρνηση. Οι κροατικές αρχές ανακοίνωσαν ότι απαγόρευσαν διά παντός την είσοδο στη χώρα στον Σέσελι.

Δυσαρέσκεια υπάρχει και στη Βοσνία όπου πολλές οργανώσεις θυμάτων πολέμου κάνουν λόγο για πρωτοφανή απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης που δικαιώνει τα εγκλήματα των παραστρατιωτικών που δρούσαν στη Βοσνία την περίοδο του πολέμου και βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του Βόισλαβ Σέσελι.

Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφεύγει για την ώρα να σχολιάσει την αθωωτική απόφαση για τον Σέσελι, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν πρέπει να αισθάνεται ευχάριστα μιας και βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο του Σέσελι εξαιτίας της αποστασίας του 2008. Η κοινή γνώμη στη Σερβία με δυσπιστία αντιμετώπισε την είδηση για την αθώωση του Σέσελι. Στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ που γίνονται στους δρόμους του Βελιγραδίου οι περισσότεροι πολίτες εκδηλώνουν την έκπληξη τους εκφράζοντας παράλληλα τον ενθουσιασμό τους.

Σέσελι: Αμετανόητος υπέρ της Μεγάλης Σερβίας

Ο Σέσελι, ηγέτης του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος σε συνέντευξη τύπου, είπε ότι δεν θα μπορούσε να έχει υπάρξει καμία άλλη ετυμηγορία πέραν αυτής, και επικρότησε τους «έντιμους» δικαστές.

«Έπειτα από τόσες δίκες στις οποίες αθώοι Σέρβοι καταδικάσθηκαν σε δρακόντειες ποινές, υπάρχουν τώρα δύο έντιμοι και δίκαιοι δικαστές που έδειξαν ότι ο επαγγελματισμός και η τιμή είναι πάνω από οποιαδήποτε πολιτική πίεση», δήλωσε ο Σέσελι στο Βελιγράδι. «Από νομικής πλευράς, έλαβαν τη μόνη δυνατή απόφαση» προσέθεσε ο πρώην στενός σύμμαχος του Σλ.Μιλόσεβιτς

Δήλωσε, δε, ότι η ιδέα της «Μεγάλης Σερβίας» παραμένει ζωντανή. «Η ιδέα της Μεγάλης Σερβίας είναι πάντα εξίσου ισχυρή, με ή χωρίς εμένα. Απλώς συνέβαλα σ’ αυτή με ελάσσονες πράξεις. Η ιδέα της Μεγάλης Σερβίας είναι αιώνια» συνέχισε.

Είπε ακόμη ότι έχει ήδη ζητήσει το 2012 αποζημίωση ύψους 12 εκατ. ευρώ από το ICTY και υποστήριξε ότι θα ζητήσει άλλα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για «όλη την ταλαιπωρία [που πέρασε] περιμένοντας την ετυμηγορία».

Γεγονός είναι πάντως ότι ο Σέσελι δεν περίμενε την αθώωση, καθώς πριν την ανακοίνωση δήλωνε ότι το δικαστήριο θα εξαντλήσει όλη την αυστηρότητα του και θα του επιβάλει ποινή φυλάκισης άνω των 25 ετών. Τώρα ο Σέσελι αισθάνεται σε μεγάλο βαθμό ενισχυμένος και πολιτικά αφού όπως εκτίμησε στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές το κόμμα του θα λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 20% των ψήφων.

Πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης θα ενισχύσει το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα(SRS), στο οποίο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν ποσοστό γύρω στο 6% στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Απριλίου.

Ο Βόισλαβ Σέσελι παραδόθηκε οικειοθελώς στο ICTY το 2003 μετά την απαγγελία κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου σε βάρος Κροατών και Μουσουλμάνων στην Κροατία, στη Βοϊβοντίνα και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από το 1991-1993. Εκπροσωπούσε ο ίδιος τον εαυτό του και αρνούνταν κάθε κατηγορία.

Αποφυλακίστηκε προσωρινά τον Νοέμβριο του 2014 για ανθρωπιστικούς λόγους αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο. Τού επετράπη να επιστρέψει στο Βελιγράδι όπου μπήκε κατευθείαν στην πολιτική. Δεν παρέστη στην ανακοίνωση της ετυμηγορίας, και δεν ήθελε να παρακολουθήσει τη διαδικασία ούτε μέσω βίντεο λινκ όπως του προτάθηκε από τη Χάγη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here