Οι προτάσεις Μητσοτάκη για αναθεώρηση Συντάγματος-πολιτικού συστήματος

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Γενναία αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να γίνει πιο λιτό , παραγωγικό και αναπτυξιακό, να αναβαθμίζει το ρόλο της Βουλής, απεμπλέκοντάς την από δικαστικές λειτουργίες αλλά και να ενισχύει την κυβερνητική λειτουργία ακόμη και 5ετη θητεία χωρίς πρόωρη διάλυση της Βουλής, ζήτησε  ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου με τίτλο «είναι ανθεκτικό το Σύνταγμά μας και τί πρέπει να αλλάξει» με αφορμή την έκδοση των βιβλίων του Ξενοφώντα Κοντιάδη και της Αλκμήνης Φωτιάδη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε πως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για μια αναθεώρηση που θα ξεκινήσει από τη σημερινή Βουλή και υπογράμμισε ότι «η νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε χρειάζεται νέο Σύνταγμα», και πως αυτή η αναθεώρηση πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή .

Οι αλλαγές που πρότεινε, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν στόχο να:
  • Διασφαλίσουν την κυβερνητική θητεία καταργώντας την πρόωρη διάλυση της Βουλής.
  • Αναβαθμίσουν τη Βουλή με ταυτόχρονη κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών.
  • Ενισχύσουν το  ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάξουν τον τρόπο εκλογής του, δηλαδή από τη Βουλή.
  • Προωθήσουν την ανάπτυξη με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων σε ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον.
  • Απεμπλέξουν την κυβέρνηση από τη δικαστική λειτουργία, ιδιως στην επιλογή δικαστών
  • Ενισχύσουν την λειτουργικής και προσωπική ανεξαρτησία των δικαστών
  • Καταργήσουν το μονοπώλιο της δημόσιας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης επιτρέποντας την ιδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με ριζική τροποποίηση του άρθρου 16.
  • Απλουστέυσουν την διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης.

Ακόμη και 5ετείς κυβερνητικές θητείες

«Χρειαζόμαστε ένα Σύνταγμα που θα διασφαλίζει την κυβερνητική θητεία. Είναι απαραίτητο στο πλαίσιο ενός κοινοβουλευτικού συστήματος να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των κυβερνητικών κύκλων που μπορεί να γίνουν και 5ετείς» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης εκφράζοντας την άποψη πως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να διακόπτει τον βίο μιας κυβέρνησης ενώ δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με επίκληση προσχηματικού εθνικού θέματος.

Έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό τονίζοντας πως η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να ανοίξει άμεσα.

«Είχα τονίσει στον πρωθυπουργό την ανάγκη ελάχιστης συναίνεσης για να ξεκινήσει η διαδικασία από την υφιστάμενη βουλή. Παρά το νοσηρό κλίμα πόλωσης και όξυνσης η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση ίσως είναι βάλσαμο στο νοσηρό κλίμα των ημερών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Την κρίση των τελευταίων ετών δεν τη δημιούργησε το Σύνταγμα, υπογράμμισε και εξέφρασε τη άποψη ότι «η πολιτική θα μας βγάλει από την κρίση με τη βοήθεια ενός νέου Συντάγματος».

«Η σημερινή κρίση υπάρχει γιατί το πολιτικό προσωπικό δεν μπόρεσε να αναλάβει την ευθύνη του για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την διαπαιδαγώγησης της κοινωνίας. Το Σύνταγμα δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα για πιέσεις προς το κράτος για προνόμια και εκδουλεύσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here