Διαμαρτυρίες προσφύγων κατά Τόσκα σε Χίο και Λέσβο για κράτηση-επιστροφή σε Τουρκία (βίντεο)

vial 3

ΦΩΤΟ: astraparis.gr

Θερμή υποδοχή με συνθήματα και φωνές διαμαρτυρίας ετοίμασαν οι κρατούμενοι πλέον πρόσφυγες της Χίου και της Λέσβου, στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα αλλά και στην αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Χίγκινμποτομ, που επισκέφθηκε το  hot spot της Μόριας στη Λέσβο.

Δεκάδες πρόσφυγες στο  hot spot ΒΙΑΛ της Χίου άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα «freedom», «no Turkey»  και «open VIAL(ΒΙΑΛ), μόλις αντίκρυσαν τον κ. Τόσκα.

Στις σύντομες δηλώσεις του έκανε γνωστό ότι διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το πρακτικό θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας και ειδικότερα την επανεισδοχή των προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, χωρίς – ωστόσο – να προσδιορίσει πότε θα γίνει αυτό.

Βίντεο από το «astraparis.gr»:

Ο αναπληρωτής υπουργός έφτασε στη Χίο προερχόμενος από την Μυτιλήνη, όπου τα αυξημένα μέτρα περιφρούρησης λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας στο της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, προκάλεσαν και εκεί την αντίδραση ομάδας μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι παραμένουν υπό κράτηση σε εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Περίπου λοιπόν 200 από τους υπό περιορισμό, συγκεντρώθηκαν στο χώρο λίγο πριν από το σημείο καταγραφής των Σύρων προσφύγων και άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά το αίτημα τους για άμεση απελευθέρωση τους «freedom-freedom».

Η αντίδραση προκάλεσε την εύλογη απορία της Αμερικανίδας υπουργού, η οποία και ενημερώθηκε πως επρόκειτο για ένα μικρής κλίμακας συμβάν που δεν προκαλούσε λόγο ανησυχίας.

Στο hot spot παραμένουν 1.588 μετανάστες και πρόσφυγες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here