Κάρατζιτς: 40 χρόνια για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Σε κάθειρξη 40 ετών καταδικάσθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

Ο Κάρατζιτς κρίθηκε ένοχος για γενοκτονίας εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.  Συγκεκριμένα το ICTY τον έκρινε ένοχο για τις 10 από τις 11 κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Ο 70χρονος Κάρατζις απαλλάχθηκε -λόγω έλλειψης στοιχείων- από τη μία εκ των δύο κατηγοριών για γενοκτονία (σε επτά κοινότητες της Βοσνίας), αλλά κρίθηκε ένοχος για τη δεύτερη που αφορούσε τη σφαγή σχεδόν 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών από τις σερβικές δυνάμεις στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995.

Το ICTY ανέφερε ότι είναι «εγκληματικά υπεύθυνος» για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα. Κρίθηκε, επίσης, ένοχος για εγκλήματα πολέμου για την πολιορκία του Σαράγεβο. Η δίκη του Κάρατζιτς άρχισε τον Οκτώβριο του 2009 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2014.

Ο Κάρατζιτς είναι ο πιο υψηλόβαθμος που δικάζεται και καταδικάζεται από το Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ενδεικτικό των αντιδράσεων στη σερβοβοσνιακή κοινότητα είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της κοινότητας των σερβοβοσνίων είχε εγκαινιάσει τιμητική πλακέτα για τον Κάρατζιτς λίγες ημέρες νωρίτερα, λέγοντας πως ήταν κίνηση «ισχυρού συμβολισμού» πριν την κατάληξη της δίκης.

Επιζήσαντες: Ας ήταν ισόβια

Επιζήσαντες της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα έκριναν ότι η καταδίκη του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς σε κάθειρξη 40 ετών για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν είναι αρκετά αυστηρή και ήρθε πολύ καθυστερημένα.

«Είμαι πολύ απογοητευμένη» είπε η 64χρονη Μπίντα Σμαΐλοβιτς, που παρακολούθησε την απευθείας τηλεοπτική μετάδοση της ετυμηγορίας μαζί με τις δύο κουνιάδες της στο Ποτόκαρι, ένα προάστιο της Σρεμπρένιτσας, όπου οι τρεις γυναίκες αντίκρισαν τους συζύγους τους για τελευταία φορά πριν από 21 χρόνια.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ από τη στιγμή που ακούστηκε η πρώτη τουφεκιά, κι αυτή είναι ακόμα μία», πρόσθεσε η ίδια.

Οι σύζυγοι των τριών γυναικών έχασαν τη ζωή τους όταν οι δυνάμεις των Σερβοβόσνιων, υπό τις διαταγές του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, κατέλαβε τη Σρεμπρένιτσα, που τελούσε υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών, στις 11 Ιουλίου 1995.

Θα ασκήσει έφεση ο Κάρατζιτς

Ο δικηγόρος του ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα. Είναι «απογοητευμένος και έκπληκτος» είπε ο Πίτερ Ρόμπινσον μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Πιστεύει ότι καταδικάστηκε με βάση συμπεράσματα και θα εφεσιβάλει την απόφαση» εξήγησε.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Ζέιντ Ρά’αντ Αλ Χουσέιν, χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική» την απόφαση του δικαστηρίου για τον Κάρατζιτς.

«Το μήνυμα αυτής της δίκης είναι ότι κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου» πρόσθεσε ο Ζέιντ.

Ποιος είναι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς; Ενας ψυχίατρος-ποιητής που ακολούθησε μία βίαιη πορεία.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς γεννήθηκε το 1945 σε μια φτωχή οικογένεια στο Σαβνίκ της Γιουγκοσλαβίας. Το 1960 μετακόμισε στο Σαράγεβο για να σπουδάσει ιατρική.

Μέχρι το 1971 έκανε την πρακτική του στην ψυχιατρική, έγραφε ποίηση και ένα παιδικό βιβλίο.

Το 1985 είχε δικαστεί για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και πέρασε 11 μήνες στη φυλακή.

Με τον εθνικισμό να σημειώνει άνοδο, ο Κάρατζιτς αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική. Ίδρυσε το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) που εισήλθε στο Κοινοβούλιο.

Ο Κάρατζιτς προειδοποίησε τους μη Σέρβους στη Βοσνία να μην προσπαθήσουν να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους, λέγοντας τον Οκτώβριο του 1991: «Μη σκεφτείτε ότι δεν θα οδηγήσετε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην κόλαση και μη σκεφτείτε ότι δεν θα οδηγήσετε τους μουσουλμάνους σε εξαφάνιση, καθώς οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους σε περίπτωση πολέμου».

Ο Κάρατζιτς αντιστάθηκε στις προσπάθειες να κηρυχθεί η Βοσνία ανεξάρτητη και αυτοανακηρύχθηκε ηγέτης της σερβικής δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Υπό την ηγεσία του, ως πολιτικός ηγέτης των Σερβοβόσνιων, πραγματοποιήθηκε η σφαγή της Σρεμπρένιτσα, το χειρότερο έγκλημα που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Ο Κάρατζιτς διέφευγε για 13 χρόνια μέχρι τη σύλληψή του στο Βελιγράδι το 2008 και την παράδοσή του στη Χάγη.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here