6,7 Ρίχτερ στη Νέα Γουινέα – 18 νεκροί

Σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλιμακας Ρίχτερ (άλλα σεισμολογικά «δίνουν» λιγότερα Ρίχτερ)  προκάλεσε πάνω από 18 θανάτους στα ορεινά της περιοχής  Παπούα Νέα Γουινέα σήμερα τα χαράματα (εκεί ήταν μεσάνυχτα)

Ο σεισμός αυτός ήταν ο ισχυρότερος κατά την μετασεισμική ακολουθία έπειτα από τον κύριο σεισμό των 7,5 Ρίχτερ της 26ης Φεβρουαρίου -εκείνος ισοπέδωσε χωριά και προκάλεσε κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 55 άνθρωποι.

Οι κατολισθήσεις, το γεγονός ότι πολλοί δρόμοι παραμένουν ακόμη αδιάβατοι, οι ρωγμές σε διαδρόμους αποπροσγειώσεων αεροσκαφών και οι βλάβες στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των αρχών στην Παπούα Νέα Γουινέα να δώσουν ακριβή απολογισμό θυμάτων αλλά και να προσφέρουν βοήθεια σε περίπου 150.000 σεισμοπαθείς της περιοχής -σεισμοπαθείς από τον πρώτο, κύριο σεισμό

Regional view

Η Παπούα Νέα Γουινέα είναι από το 1975 ανεξάρτητο νησιωτικό κράτος στην Ωκεανία,  βόρεια της Αυστραλίας, και περιλαμβάνει το ανατολικό άκρο της νήσου της Νέας Γουινέας και μερικά συμπλέγματα νησιών. Εχει περίπου 8 εκατ. πληθυσμό. Είναι από τις πλέον αγροτικές περιοχές στον κόσμο, καθώς μόνο το 18% του συνολικού πληθυσμού ζουν στις πόλεις. Η χώρα επίσης αποτελεί μία από τις πλέον ανεξερεύνητες στον κόσμο, τόσο πολιτιστικά όσο και γεωγραφικά. Πιστεύεται ότι στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν πολλά άγνωστα ακόμα είδη χλωρίδας και πανίδας.  Το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. η Νέα Γουινέα, ανήκει στην Ινδονησία.

Ιστορία

Το 1884 οι Βρετανοί αποικιοκράτες κατέλαβαν τα νότια του νησιού και οι Γερμανοί τα βόρειά του. Είκοσι χρόνια αργότερα η Ολλανδία πήρε τον έλεγχο του μεγαλυτερου μέρους του νησιού και το 1904 η Αυστραλία ανέλαβε τον έλεγχο του βορείου τμήματος. Το 1914 οι Αυστραλοι πηραν και το νότιο τμήμα από τους Γερμανούς. Οι Ιάπωνες κατέλαβαν για 3 χρονια το νησί κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά με την ήττα τους το νησί παραδόθηκε στους Αυστραλούς, με το δυτικό τμλημα του να διεκδικειται από την Ινδονησία. Το 1963 ανέλαβε τον βορειοδυτικό τομέα η Ινδονησία. Το νοτιοανατολικά παρέμεινε στην Αυστραλία που το 1973 εκχώρησε αυτονομία και το 1975 ανεξαρτησία, στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας. Στο νησί έχουν βλέψεις και οι Κινέζοι που αποτελούν σε ορισμένες περιοχές και την πλειοψηφία και που έχουν στα χέρια τους πολλές επιχειρήσεις. Ακολούθησαν εμφύλιοι πόλεμοι (το δια ταύτα ηταν τα ορυχεία νικελιου που ενώ δεν απέφεραν επαρκή έσοδα στους ντόπιους, εντούτοις δηλητηρίαζαν τον τόπο τους.) Αποφασίστηκε τελικά να γίνει δημοψήφισμα αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ

Η ονομασία Γουϊνέα καθιερώθηκε από τους αποικιοκράτες και ετυμολογικά προέρχεται από την πορτογαλέζικη γλωσσα και τη λέξη guine για τους «σκουρόχρωμους».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here