Παραβιάσεις, αναχαιτίσεις, αερομαχίες στο Αιγαίο

Είκοσι τέσσερις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου από τουρκικά αεροσκάφη κατέγραψαν τη Δευτέρα οι ελληνικές αρχές, και ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για το Προσφυγικό. Σε δύο μάλιστα περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης των δύο οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία.

Η πρώτη εμπλοκή σημειώθηκε στις τρεις το μεσημέρι, νοτιοδυτικά των Ψαρρών, όπου ενεπλάκησαν κατά τη διαδικασία αναχαίτισης,  δύο ελληνικά μαχητικά  με δύο οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης.

Δέκα λεπτά αργότερα, το ζεύγος των ελληνικών μαχητικών είχε εμπλοκή νοτίως της Χίου και δεύτερο ζεύγος των οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών, που επίσης είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης.

Τις εικονικές αερομαχίες είχαν τη δυνατότητα να δουν σε πραγματικό χρόνο η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, η τουρκική TCG GOKOVA και η ολλανδική VAN AMSTEL που έπλεαν στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο της NATOϊκής αποστολής για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι διακινητές προσφύγων-μεταναστών.

Συνολικά στο FIR Αθηνών εισήλθαν δέκα τουρκικά αεροσκάφη και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης. Καταγράφηκαν έξι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 24 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here