Συνάντηση Ομπάμα-Ραούλ Κάστρο στην Αβάνα, αρχή νέας εποχής στις σχέσεις των δύο χωρών

Êομπαμα καστρο ευρωκινηση
Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, άρχισε στην Αβάνα η συνάντηση των προέδρων της Κούβας Ραούλ Κάστρο και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη ιστροικής σημασίας, επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στο νησί της Καραϊβικής, από το 1928.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η αλλαγή θα έρθει στην Κούβα και ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ραούλ Κάστρο το κατανοεί αυτό.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο Μέγαρο της Επανάστασης. Μαζί με τον Ομπάμα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και οι σύμβουλοι του αμερικανού προέδρου Σούζαν Ράις και Μπεν Ρόουντς.

Ο Ομπάμα είπε στον Ραούλ Κάστρο ότι ο Τζον Κέρι και ο Μπεν Ρόουντς «έκαναν όλη τη δουλειά» της προσέγγισης Κούβας – ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι σε μνημείο του Χοσέ Μαρτί, του ποιητή της κουβανικής ανεξαρτησίας.

Ομπαμα αβανα ευρωκινηση
Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχασε την ευκαιρία μετά την άφιξή του στη κούβα, να πραγματοποιήσει βόλτα στην βροχερή Αβάνα.

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της πόλης, μία μικρή ομάδα Κουβανών υποδέχθηκε τον Ομπάμα, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των ΗΠΑ και της Κούβας.

«Είναι μια ιστορική ευκαιρία να έρθω άμεσα σε επαφή με τον λαό της Κούβας» τόνισε από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας, στην Αβάνα, η οποία επαναλειτουργήσει πριν από μερικούς μήνες.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στην Κούβα επιδιώκοντας τον τερματισμό μιας εποχής 55 ετών εχθρότητας των δύο χωρών και την έναρξη μιας νέας εποχής δημιουργικής συνεργασίας, σε όλους τους τομείς. Βέβαια για να συμβεί αυτό πρέπει να αρθεί πλήρως το εμπάργκο που έχει επιβληθεί.

Στο αεροδρόμιο υποδέχθηκαν τον Ομπάμα και την οικογένειά του λίγοι αλλά ενθουσιώδεις κάτοικοι, ενώ άλλοι παρακολούθησαν την αυτοκινητοπομπή από μπαλκόνια και αυλές. Στην Αβάνα, μια μικρή ομάδα Κουβανών που περίμενε παρά την τροπική βροχή και αυστηρά μέτρα ασφάλειας φώναζαν «Βίβα Ομπάμα, Βίβα Φιντέλ», καθώς ο πρόεδρος και οι οικογένειά του έφευγαν μετά από το γεύμα σε εστιατόριο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here