Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ ίσως ετοίμαζε νέες επιθέσεις με βάση τις Βρυξέλλες

Ο μοναδικός επιζών δράστης του μακελειού του Παρισιού, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ που συνελήφθη την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ενδέχεται να σχεδίαζε νέες επιθέσεις έχοντας ως βάση τη βελγική πρωτεύουσα, όπου διέθετε οπλοστάσιο και δίκτυο συνεργατών, όπως ανέφερε την Κυριακή ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς μεταφέροντας δήλωση του ίδιου του συλληφθέντος στις Αρχές.

Ο Αμπντεσλάμ έχει δηλώσει επίσης ότι επρόκειτο να ήταν ένας καμικάζι στο Stade de France τη μαύρη νύχτα της Γαλλίας, αλλά την τελευταία στιγμή έκανε πίσω.

Τη σχετική μαρτυρία του Αμπντεσλάμ ενώπιον των βελγικών Αρχών επιβεβαίωσε το Σάββατο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολίν -τον οποίο ο συλληφθείς λέει δια των συνηγόρων του ότι θέλει να μηνύσει για παραβίαση εμπιστευτικότητας επειδή αποκάλυψε την προσωπική του μαρτυρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς έδωσε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με όσα δήλωσε ο Αμπντεσλάμ μετά τη σύλληψή του, λέγοντας πως «ήταν έτοιμος να ξαναρχίσει κάτι από τις Βρυξέλλες».

«Οι πρώτες δηλώσεις εκ μέρους του Σαλάχ Αμπντεσλάμ χθες (Σάββατο) ήταν ότι ήθελε να πάει στο Stade de France κι επρόκειτο να ανατιναχθεί, όμως δεν το έκανε. Η άλλη πληροφορία [που μάθαμε] ήταν ότι ήταν έτοιμος να ξαναρχίσει κάτι από τις Βρυξέλλες» είπε ο Ρέιντερς κατά τη διάρκεια διεθνούς συμποσίου που οργανώθηκε στις Βρυξέλλες από το αμερικανικό ινστιτούτο German Marshall Fund.

«Κι αυτή είναι ενδεχομένως η αλήθεια καθώς ανακαλύψαμε πολλά όπλα, βαριά όπλα κατά τη διάρκεια των πρώτων ερευνών και επιπλέον ανακαλύψαμε ένα νέο δίκτυο με επίκεντρο εκείνον στις Βρυξέλλες» συνέχισε ο υπουργός.

«Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, είχα δηλώσει σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο στις ΗΠΑ ότι εμείς αναζητούσαμε 10 ανθρώπους βαριά οπλισμένους. Έχουμε εντοπίσει πολλούς περισσότερος από τον Νοέμβριο και όχι μόνο στο Βέλγιο αλλά επίσης στη Γαλλία. Προς το παρόν είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε εντοπίσει περισσότερα από 30 πρόσωπα τα οποία έχουν εμπλακεί στις επιθέσεις του Παρισιού, όμως είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχουν και άλλοι» τόνισε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, Γάλλος 26 ετών που διέμενε στο Βέλγιο, συνελήφθη την Παρασκευή στην διάρκεια επιχείρησης της αντιτρομοκρατικής κοινότητα Μόλενμπεκ των Βρυξελλών αφού κατάφερε να διαφύγει της σύλληψης για διάστημα τεσσάρων μηνών.

Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «συμμετοχή σε δολοφονίες» και «συμμετοχή στις δραστηριότητες τρομοκρατικής οργάνωσης» και έχει προφυλακιστεί στην φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Μπριζ (βορειοδυτικά). Την Τετάρτη οδηγείται ενώπιον δικαστή στις Βρυξέλλες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here