Σύσκεψη στο Μαξίμου για εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας- Ξεκινούν μαζικές επαναπροωθήσεις

 

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, με αντικείμενο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή της.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, η κυβερνητική εκπροσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, καθώς επίσης και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Οπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου μετά τη σύσκεψη, «εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι για τη διοικητική και επιχειρησιακή προετοιμασία. Η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει σήμερα το δικό της σχέδιο εφαρμογής και θα ζητήσει τη συνδρομή της Επιτροπής και των κρατών-μελών για την άμεση και απρόσκοπτη υλοποίηση της συμφωνίας».

Χθες, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία «σημαντική διπλωματική επιτυχία» της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι  σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία αποτράπηκαν παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς που ήθελαν να βάλουν στο τραπέζι το κυπριακό πρόβλημα.

Η συμφωνία τίθεται σε εφαρμογή από αύριο Κυριακή,πράγμα που σημαίνει ότι όσοι πρόσφυγες και μετανάστες εισέλθουν από αύριο στην Ελλάδα θα υπόκεινται στις διαδικασίες της συμφωνίας.  Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να εξετάζονται ατομικά και γρήγορα οι περίπτωσεις χορήγησης ασύλου ενώ οι υπόλοιποι θα επαναπροωθούνται στη Τουρκία, την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να αναγνωρίσει και επισήμως ως ασφαλή χώρα.

Η διαδικασία αυτή, αποτελεί μορφή μαζικών, συλλογικών απελάσεων και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αντιτείνυν διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο ΟΗΕ. Στις αιτιάσεις αυτές η ΕΕ απαντά ότι θα τηρηθούν όλες οι προβλέψεις του διεθνούς δικαίου για παροχή ατομικευμένης προστασίας σε όσους αιτούνται άσυλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εξηγώντας ο πρωθυπουργός τη συμφωνία, είπε χθές ότι ενεργοποιούτναι τρία φίλτρα για τη μείωση των προσφυγικών ροών από τη Τουρκία.

Τα τρία αυτά φίλτρα είναι: (α) Το χτύπημα του δικτύου των διακινητών στις τουρκικές ακτές που αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας (β) η δέσμευση της Τουρκία να άρει τα προσκόμματα ώστε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο να είναι αποτελεσματική, (γ) εφόσον δεν λειτουργήσουν αυτά, δίνεται ισχυρό αντικίνητρο στους πρόσφυγες, καθώς αυτοί που θα έρχονται εκτός της νόμιμης οδού δεν θα έχουν προτεραιότητα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here