Τσίπρας: Πετύχαμε δύσκολη ευρωπαϊκή λύση, αποτρέψαμε παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας- Χρυσή τομή για Μουζάλα

«Αποτρέψαμε την προσπάθεια της Τουρκίας να βάλει στο τραπέζι για το προσφυγικό πτυχές του Κυπριακού, που βρίσκεται σε εξέλιξη. και πετύχαμε να οδηγηθούμε σε δύσκολη αλλά κοινή ευρωπαική λύση, αποτρέποντας τις μονομερείς ενέργειες χωρών, που θα μετέφεραν όλο το βάρος του προσφυγικού στην Ελλάδα που είναι η πρώτη χώρα εισόδου».

Αυτά τόνισε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής και την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Οπως είπε μπήκε στο ψυγείο το πλαν B ορισμένων που ήθελαν αν επιβάλουν μονομερείς λύσεις.

Ταυτόχρονα με αλλεπάλληλα τουίτ ο πρωθυπουργός έδινε το στίγμα της απόφασης:

 

Απορρίφθηκαν παράλογες τουρκικές απαιτήσεις

«Εφυγαν οι απαιτήσεις να ανοίξουν κεφάλαια που είχαμε παγώσει εμείς και η Κύπρος. Ανοίγουν άλλα κεφάλαια, και δίδεται η βίζα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ολάντ να δώσει το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 για τον προυπολογισμό που είχε παγώσει ο προκάτοχός του Σαρκοζί για να αποτραπεί το άνοιγμα των κεφαλαίων που έχουμε παγώσει εμείς, υπογράμμισε.

«Η κεντρική λογική της απόφασής μας είναι ότι χτυπάμε το δίκτυο των διακινητών και τις παράνομες ροές και παράλληλα δημιουργούμε μια νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες που χρήζουν προστασίας.», πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας και επεσήμανε ότι «η Τουρκία έχει αναλάβει την ευθύνη να πλήξει το παράνομο δίκτυο στις τουρκικές ακτές.

Οπως διευκρίνισε σύντομα θα έρθουν στην Ελλάδα 2.300 ειδικοί της ΕΕ για να συνδράμουν την Ελλάδα στην υλοποίηση αυτής της δύσκολης συμφωνίας. «Οι αξιωματούχοι αυτοί δεν είναι τοποτηρητές αλλά συνεργάτες μας», συμπλήρωσε.

Απηύθηνε τέλος έκκληση στους πρόσφυγες να φύγουν από Ειδομένη και να μεταφερθούν σε ειδικά κέντρα που έχουν διαμορφωθεί.

«Η επιτυχής τήρηση αυτής της συμφωνίας θα είναι και το πρόκριμα για το προχώρημα της ευρωπαικής πορείας της Τουρκίας, την οποία σταθερά υποστηρίζει η Ελλάδα, όπως επίσης και η εξέλιξη στο Κυπριακό», σημείωσε.

Για Μουζάλα-Καμμένο

Ισες αποστάσεις επιχείρησε να κρατήσει ο πρωθυπουργός τόσο από τον κ. Μουζάλα όσο και από τον Π. Καμμένο σε μιά προσπάθεια να ρίξει τους υψηλούς τόνους των προηγούμενων ημερών. Δεν έδειξε πάντως διατεθειμένος να δεχθεί την απαίτηση του υπουργού Αμ,υνας για παραίτηση-αποπομπή του κ. Μουζάλα, καθώς όπως είπε, είναι σίγουρος τις επόμενες ημέρες, μετά την επιστροφή του κ. Καμμένου θα βρεθεί  η χρυσλή τομή.

Ο κ. Τσίπρας εξήρε τόσο την συνεισφορά του κ. Μουζάλα στην εικόνα της χώρας προς τα έξω όσο και του κ. Καμμένου για την συνεισφορά των ενόπλων δυνάμεων στα ot spot  και τα κέντρα φιλοξενίας.

Για την αξιολόγηση

Η Ελλάδα θα κάνει ότι συμφώνησε, αλλά τίποτα περισσότερο από αυτό , υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναμένοντας να υπάρξει συμφωνία και στο θέμα αυτό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here