Το μεγάλο παζάρι των Βρυξελλών: Οι εκβιασμοί της Αγκυρας, το βέτο της Κύπρου, το δράμα των προσφύγων

Ενα απίστευτο παζάρι πιέσεων, εκβιασμών, απειλών και δελεαστικών προτάσεων διανθισμένο με μπλόφες χαρτοπαικτικού ύφους, διεξάγεται τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες, στις πλάτες χιλιάδων βασανισμένων ανθρώπων.

Η Τουρκία με φόντο το δράμα των προσφύγων αλλά κυρίως επισείοντας την αύξηση των ροών εάν δεν υπάρξει συμφωνία, απαιτεί να ικανοποιήσει τις διεδκικήσεις της σε όλα τα επίπεδα. Τόσο όσον αφορά την χρηματτοδότησή της όσο κυρίως την προώθηση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων στην ΕΕ με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και δεσμευτικό τρόπο.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλεί και επιτίθεται κατά της ΕΕ από την Αγκυρα.

Μετά από τις πρωινές επίπονες διαπραγματεύσεις Τουσκ, Γιούνκερ και Ρούτε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες, η σκυτάλη του παζαριού επέστρεψε και πάλι στους «28».

«Ο Τουσκ είναι έτοιμος να καταθέσει ένα κείμενο στο τραπέζι και εισηγείται την υιοθέτησή του στη βάση της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα» δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters μετά την έναρξη του γεύματος των «28».

Η τουρκική πλευρά ζητά κατά πληροφορίες ισχυρότερη γλώσσα για τα ενταξιακά κεφάλαια χωρίς επίσης να συμφωνεί στον νομικό ορισμό για την προστασία των προσφύγων που θέλει η ΕΕ.

Η Αθήνα, επίσης κατά πληροφορίες, αντιδρά σε αναφορά που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο κοινής δήλωσης ότι όσοι βρίσκονται στα νησιά πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.

Η ΕΕ προσφέρει οικονομικές και πολιτικές παραχωρήσεις έναντι της συνεργασίας της Τουρκίας για τη μείωση των προσφυγικών ροών, ωστόσο το «πακέτο» της προσφοράς έχει μετριαστεί και διεθνείς ανταποκριτές στις Βρυξέλλες αμφιβάλλουν κατά πόσο θα υπάρξει τελικώς συμφωνία.

Η τουρκική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι επιμένει στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση και αφήνει ανοικτό το εάν θα συμφωνήσει με όλα τα σημεία της ευρωπαϊκής θέσης.

Η Κύπρος έχει ξεκαθαριστεί ότι εναπόκειται στην Τουρκία και μόνον το άνοιγμα κεφαλαίων μέσω της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας σχετικά με το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here