Peter Praet (μέλος ΕΚΤ): Δεν έχουμε φθάσει στο χαμηλότερο όριο επιτοκίων

Ο Peter Praet, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα La Repubblica εξηγεί γιατί η ΕΚΤ έλαβε τις αποφάσεις της προηγούμενης εβδομάδας και γιατί η μείωση του χρέους δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα, αλλά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ερωτώμενος για τη δέσμη μέτρων που έλαβε η ΕΚΤ την προηγούμενη Πέμπτη απάντησε ότι οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν στο πλαίσιο των αυξημένων κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών.

«Εξωτερικά πλήγματα, που προέρχονται κυρίως από τις αναδυόμενες αγορές, η υψηλή μεταβλητότητα της αγοράς και η ανάγκη να αποφευχθούν οι δευτερογενείς επιδράσεις, απαιτούσαν ισχυρή και ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση αυτών των αρνητικών δυνάμεων¨, αναφέρει το μέλος της ΕΚΤ και συνεχίζει: Δεν έχουμε κάποια ζοφερή εκτίμηση για την οικονομία. Οι εγχώριες συνθήκες έχουν βελτιωθεί, αλλά εξακολουθεί η ανάκαμψη να είναι πολύ εύθραυστη και υπάρχουν εξωτερικοί κραδασμοί που μπορεί εύκολα να προκαλέσουν ένα φαύλο κύκλο, με περαιτέρω πτωτικές πιέσεις στον πληθωρισμό. Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί. Αποφασίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο, ότι θα έπρεπε να δράσουμε πολύ δυναμικά για να εξασφαλιστεί μια ακόμη πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.»

Για το αρνητικό επίπεδο των επιτοκίων, δήλωσε «πως είναι σαφές ότι μας εξυπηρέτησε πολύ καλά στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης και της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Ομως έπρεπε να εξετάσουμε τις επιπτώσεις στην κερδοφορία των τραπεζών. Οι τράπεζες είναι πολύ σημαντικό μέρος μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, κι έτσι πρέπει να δούμε ποια είναι η επίδραση της δέσμης μέτρων για τον τραπεζικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε ένα πακέτο χρήσης των μεταβολών των επιτοκίων της ΕΚΤ, που αύξησε το βάρος των μέτρων που αποσκοπούν στην πιστωτική χαλάρωση.»

Ερωτηθείς εάν μπορεί να υπάρξουν ακόμα χαμηλότερα επιτόκια απάντησε ότι έχουμε πει ξεκάθαρα πως αναμένουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ να παραμείνουν στο παρόν ή σε χαμηλότερα επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Ο κ. Praet ερωτώμενος εάν πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, απάντησε:
«Αν κοιτάξετε την αύξηση του πλούτου στην Ελλάδα σε όρους διαθέσιμου εισοδήματος, πριν από την κρίση ήταν θεαματική ενώ στη συνέχεια ακολούθησε αντίστροφη διαδικασία πολύ γρήγορα. Ουσιαστικά η ανάπτυξη είχε βασιστει σε σαθρά θεμέλια με μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και υψηλό δανεισμό, που κάποια στιγμή θα διορθωνόταν. Όλα αυτά μας κάνουν να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να πούμε εμείς απλά να κάνουμε αυτό ή εκείνο και να υποστηρίξουμε την ανάκαμψη εν απουσία ενός πολύ πειστικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Η Ελλάδα ήταν η ακραία περίπτωση, η απόδειξη ότι η νομισματική ένωση ήταν απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει μια διόρθωση στον οικονομικό της κύκλο. Ευτυχώς, υπάρχουν οι νέοι θεσμοί όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η Ενιαία Εποτπική Αρχή. Ομως δεν είμαστε ακόμη εκεί που θα θέλαμε ΄και η τραπεζική ένωση δεν έχει ακόμα γίνει πραγματικότητα.»

ΠΗΓΗ: Market Fair

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here