Η συμφωνία των 28 για το προσφυγικό, οι διαπραγματεύσεις με τη Τουρκία και το Κυπριακό βέτο

 

Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία τα ξημερώματα της Παρασκευής σχετικά με το κείμενο θέσεων για το προσφυγικό το οποίο θα παρουσιάσει το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το γεύμα εργασία των «28» ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 1:30 ώρα Ελλάδος και δεν ακολούθησε καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Oι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί με πρώτη τη συνάντηση του πρόεδρου του Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 8 το πρωί.

Σε δηλώσεις της η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στα βασικά σημεία του σχεδίου που θα παρουσιαστεί στην Τουρκία. Οι συνομιλίες δεν θα είναι εύκολες -παραδέχτηκε- όμως όλοι οι ευρωπαίοι επιθυμούν να υπάρξει συμφωνία.

«Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, πρέπει να της δοθούν τα μέσα για να αντιμετωπίσει την κρίση προσφύγων», υπογράμμισε. Εξήγησε επίσης ότι κάθε αίτηση παροχής ασύλου θα εξετάζεται ξεχωριστά, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως « αν χρειαστεί, ναι».

rsz_e32a9180

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξερχόμενος δήλωσε ότι η αυριανή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με την διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία».

Aπό τη πλευρά ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ, είπε ότι «ακόμα κι αν καταλήξουμε σε συμφωνία με τα μέσα που θα δώσει η Ευρώπη ώστε να υποστηριχθεί η Ελλάδα, θα υπάρξουν δυσκολίες, ας μην ξεχνούμε ότι υπάρχει το βασικό αίτιο για τη μετακίνηση πληθυσμών από τη Συρία στην Ευρώπη».

Νταβούτογλου: Βλέπω δυσκολίες στην ΕΕ-Δεν θα μετατραπεί η Τουρκία σε ανοικτή φυλακή προσφύγων

«Παρατηρούμε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες εντός της ΕΕ…ως προς την εκπλήρωση αυτών των όρων (της τουρκικής πρότασης)», δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, πριν την αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

«Τις συζητήσαμε αυτές με την (Γερμανίδα καγκελάριο) Άγγελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποιήσαμε την περασμένη εβδομάδα και με τον (πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Ντόναλντ Τουσκ όταν αυτός βρισκόταν στην Άγκυρα», τόνισε κατά την αναχώρηση του για τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που θα μετατρέπει την Τουρκία σε μια «ανοιχτή φυλακή» για τους μετανάστες.

Το προσχέδιο

Το προσχέδιο της συμφωνίας όπως το δημοσίευσε το Reuters αλλά μπορεί να αλλάξει στις διαπραγματεύσεις προβλέπει επιστροφή όλων των παράνομων μεταναστών και όσων απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου. Οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Θα ισχύσει η αρχή του ένας για έναν, δηλαδή για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται από την Ελλάδα στη Τουρκία, άλλος Σύρος θα εγκαθίσταται από την Τουρκίας στην ΕΕ.

Επίσης προβλέπεται επιτάχυνση της κατάργησης της βίζας έως τον Ιούνιο ενώ αναφέρεται και η προετοιμασία για το άνοιγμα νέων φακέλων στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Αναλυτικά:

1. Όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Όλοι οι μετανάστες που έρχονται στα νησιά θα καταγράφονται και όσοι δεν κάνουν αίτηση ασύλου ή εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Η Τουρκία και η Ελλάδα, με την συνδρομή των θεσμών και οργάνων της ΕΕ, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα συμφωνήσουν διμερώς σε κάθε αναγκαία ρύθμιση, συμπεριλαμβανόμενης και της παρουσίας Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, για να διασφαλιστεί η συνεργασία και η ομαλή λειτουργία των ρυθμίσεων αυτών. Τα έξοδα θα καλυφθούν από την ΕΕ.

Οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.

2. Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στην ΕΕ. Προτεραιότητα θα δίνεται σε μετανάστες που δεν έχουν προσπαθήσει να μπουν παράνομα ή δεν έχουν μπει στο παρελθόν παράνομα στην ΕΕ. Σε περίπτωση που καλυφθούν οι θέσεις προσφύγων που έχουν προβλεφθεί, θα αναθεωρηθεί ο μηχανισμός.

3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα να εμποδίσει τη δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων μεταναστευτικών οδών από την Τουρκία στην ΕΕ και θα συνεργαστεί με γειτονικές χώρες και την ΕΕ για το σκοπό αυτό.

4. Όταν έχουν σταματήσει ή τουλάχιστον μειωθεί σημαντικά οι παράνομοι είσοδοι είσοδοι μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, θα ενεργοποιηθεί το Εθελοντικό Σχέδιο Ανθρωπιστικής Εισόδου και τα μέλη της ΕΕ θα συνδράμουν σε εθελοντική βάση στο σχέδιο αυτό.

5. Θα επιταχυνθεί η διαδικασία κατάργησης της βίζας για Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016.

6. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει την καταβολή της αρχικής χορήγησης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και θα διασφαλίσει χρηματοδότηση για άτομα που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία στην Τουρκία, πριν το τέλος Μαρτίου. Το ανώτατο όριο που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία από την ΕΕ για τους πρόσφυγες είναι άλλα 3 δις ευρώ, μέχρι το τέλος του 2018.

7. Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Τουρκία, θα προετοιμαστεί για την απόφαση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου. (Το Κεφάλαιο 17 άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο.)

8. Η ΕΕ και τα μέλη της θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για την βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών μέσα στη Συρία η οποία θα επιτρέψει στον πληθυσμό της χώρας και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που είναι περισσότερο ασφαλείς (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Σχετική διαρροή του προσχεδίου υπήρξε και στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σήμερα, Πέμπτη, ωστόσο θεωρείται πως θα υπάρξουν αλλαγές κατά τη διαπραγμάτευση.

– See more at: http://left.gr/news/ta-kyria-simeia-gia-ti-synodo-koryfis#sthash.gg6HYBlq.dpuf

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here