Προσφυγικό: Μεγάλα προβλήματα, λίγες προσδοκίες στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ- Η τριμερής Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ. Το προσχέδιο

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Με πολύ χαμηλότερο πήχυ και με μεγαλύτερη συγκρατημένη αισιοδοξία για επίτευξη οριστικής λύσης, ξεκινά σε λίγη ώρα η κρίσιμη σύνοδος της ΕΕ για το προσφυγικό.

Η κριτική του ΟΗΕ και άλλων ΜΚΟ για σοβαρά νομικά και ηθικά προβλήματα από μιά συμφωνία ομαδικών επαναπορωθήσεων, έχει προκαλέσει προβληματισμό στους ευρωπαίους ηγέτες που αναζητούν λύσεις και διέξοδο.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων που διέρρευσε έχει σαφέστερους «αστερίσκους» για τη βίζα σε τούρκους πολίτες αλλά δεν περιέχει σημαντικές αλλαγές. Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει να κατηγορεί την Κύπρο για μπλόκο στις διαπραγματεύσεις.

«Θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα μέλη, μεγάλα και μικρά» λέει ο Τουσκ, σε μία προφανή αναφορά στις κυπριακές αντιρρήσεις σχετικά με το άνοιγμα κι άλλων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγαμτεύσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Η συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ-Ολάντ 

Στο πλαίσιο αυτό,  τριμερή συνάντηση συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ έχει ο Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των «28» με την Τουρκία για το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη Σύνοδο με βασική θέση την ανάγκη αξιόπιστης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που θα εξασφαλίσει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα, αφού πολλές χώρες αρνούνται να αποδεχθούν τα αιτήματα της Άγκυρας.

Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση στη Σύνοδο, όπως τους περιέγραψε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, είναι οι εξής:

  • Αξιόπιστη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που θα εξασφαλίζει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά.
  • Εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο, μέσω της υλοποίησης της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία.
  • Αύξηση των ρυθμών μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις χώρες της ΕΕ.
  • Κατοχύρωση έκτακτης χρηματοδότησης προς τη χώρα μας για τις ανάγκες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.
  • Ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με συνδρομή και προσωπικού των ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο.
  • Άμεση εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη στη Σμύρνη για επείγουσα επιστροφή παράτυπων μεταναστών, καθώς και η εφαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από 1ης Ιουνίου 2016.

Οι 3 όροι του Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου: «Οι τρεις βασικές αρχές είναι, πρώτον, η συμφωνία να γίνει αποδεκτή από όλα τα μέλη της ΕΕ, μεγάλα και μικρά. Δεύτερον, να συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία και τρίτον να συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης και στην ανάπτυξη της κοινής μας στρατηγικής».

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος αλλά, ειλικρινά, πιο συγκρατημένος παρά αισιόδοξος» ανέφερε ο ίδιος στο τουίτερ.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων που διέρρευσε πριν ξεκινήσει η Σύνοδος, και γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters, στα βασικά σημεία του σχεδίου παραμένει το «ένας προς έναν» και η επιστροφή όλων των νέων μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στη Τουρκία, ως προσωρινό και έκτακτο μέτρο. Όσοι φτάνουν θα καταγράφονται και θα μπορούν να υποβάλουν στην ελληνική πλευρά αίτηση για άσυλο, την οποία θα εξετάζουν οι ελληνικές αρχές. Όσοι δεν υποβάλουν αίτηση ή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Η τουρκική πλευρά θα έχει αξιωματούχους στην ελληνική πλευρά για διασφάλιση της συνεργασίας και της διεκπεραίωσης της διαδικασίας ενώ τονίζεται ότι οι επιστροφές θα γίνονται με την προστασία που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.

Μετανάστες που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Το άνοιγμα κεφαλαίων

Tο σημείο του ανοίγματος κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασία -το οποίο έχει προκαλέσει και έντονες κυπριακές αντιδράσεις- δεν αλλάζει στο προσχέδιο που διέρρευσε: «Η ΕΕ, μαζί με την Τουρκία, θα προετοιμάσει την απόφαση για το άνγοιμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις όσο το δυνατόν νωρίτερα, στη βάση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2015», αναφέρεται.

Στο ζήτημα της βίζα, το οποίο από την πλευρά του είχε προκαλέσει και επιφυλάξεις σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες -με πρώτο το Παρίσι- υπογραμμίζονται οι όροι της διαδικασίας για την έκβαση της τελικής διαδικασίας.

Παραμένει η αρχική διατύπωση για «επιτάχυνση του οδικού χάρτη απελευθέρωσης της βίζα» με στόχο την ολοκλήρωση «το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2016», αλλά προστίθεται ότι «προς αυτό τον σκοπό, η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που απομένουν ώστε η Κομισιόν να κάνει, μετά την απαραίτητη αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τα εκάστοτε σημεία αναφοράς, την ανάλογη πρόταση μέχρι το τέλος Απριλίου».

Η πρόταση της Κομισιόν θα είναι «η βάση πάνω στην οποία θα λάβουν την τελική απόφαση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», αναφέρεται.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here