Κυβέρνηση: Κάποιοι παραπληροφορούν τους πρόσφυγες- Το φυλλάδιο που προκάλεσε τη μεγάλη φυγή

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Β. ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Εκκληση στους πρόσφυγες να μην ακούν τα ψέματα που διαδίδουν άγνωστοι και να θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο όπως έγινε με την μαζική έξοδο που επιχειρήθηκε μέσω των παραποτάμων του Αξιού, απηύθυνε η ελληνική κυβέρνηση η οποία συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η κυβέρνηση ζητεί από τους πρόσφυγες να εμπιστευθούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας γιατί η κατάσταση στην Ειδομένη είναι αδιέξοδη.

Οπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Γιώργος Κυρίτσης, ένα άγνωστης προέλευσης φυλλάδιο που μοιράστηκε στους πρόσφυγες στην Ειδομένη, το οποίο περιείχε μια σειρά από ανακρίβειες, ήταν η αιτία όσων εκτυλίχθηκαν νωρίτερα στην περιοχή.

Θέση της κυβέρνησης είναι ότι οι πρόσφυγες πρέπει να εμπιστευτούν το ελληνικό κράτος και να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας.

«Υπάρχει ένα θέμα παραπληροφόρησης των προσφύγων και των μεταναστών, το οποίο διαπιστώσαμε με την κίνηση ομάδας ατόμων που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή», είπε ο κ.Κυρίτσης.  «Εχουμε στα χέρια μας φυλλάδια που δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη κίνηση πάρα πολύ επικίνδυνη, έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων που πέρασαν μέσα από χείμαρρους και ποτάμια», πρόσθεσε.

«Γνωρίζουμε», υπογράμμισε ο κ. Κυρίτσης, «ότι υπάρχουν κι άλλα φυλλάδα που διανέμονται, με ψέματα, τα οποία λένε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην μπαίνουν στα πούλμαν τα οποία διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία».

«Όλα αυτά είναι ψέματα. Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας, τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη», τόνισε.

Απηύθυνε τέλος έκκληση και προς «τις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους»,

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας,  ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

Το φυλλάδιο που μοιράσθηκε από αγνώστους  στους πρόσφυγες και τους οδήγησε  σ΄αυτή την απελπισμένη έξοδο, είναι σε μετάφραση, το εξής:

 

Και στα αραβικά με το χάρτη

φυλλαδιο χαρτης αραβικά

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here