Δανία: Ακτιβίστρια βοήθησε πρόσφυγες και καταδικάστηκε για «διακίνηση ανθρώπων»

 

Ενοχη για την κατηγορία της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων κρίθηκε από δικαστήριο της Δανίας η Τσόρνινγκ Άντερσεν, γνωστή ακτιβίστρια και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Δανίας για τα Παιδιά. Το έγκλημά της ήταν ότι μετέφερε με το αυτοκίνητό της οικογένεια Σύρων προσφύγων στον σιδηροδρομικό σταθμό για να ταξιδέψουν προς τη Σουηδία, όπου ήταν και ο τελικός τους προορισμός.

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2015 η Δανέζα ακτιβίστρια οδηγούσε με το αυτοκίνητό της σε περιοχή στο νότιο τμήμα της χώρας όταν συνάντησε στον δρόμο εκατοντάδες πρόσφυγες. Μια οικογένεια από την Συρία, τέσσερις ενήλικες και δύο μικρά παιδιά, της ζήτησε να τους μεταφέρει στο σιδηοροδρομικό σταθμό.

Η Τσόρνινγκ και ο σύζυγός της, που επίσης επέβαινε στο αυτοκίνητο, μετέφεραν την οικογένεια στον σταθμό και τους αγόρασαν εισιτήρια για τη Σουηδία, αφού προηγουμένως τους πήγαν σπίτι τους , όπου τους πρόσφεραν καφέ με μπισκότα.

ImageHandler

Η πράξη αλληλεγγύης τιμωρήθηκε από το δικαστήριο. Τόσο στη Τσόρνινγκ Άντερσεν όσο και στον σύζυγό της Μίχαελ Λίντχολμ, δημοσιογράφο και δοκιμιογράφο, επιβλήθηκε  η καταβολή χρηματικού προστίμου ύψους 22.250 κορόνων Δανίας (περίπου 3.000 ευρώ) βάσει του νόμου περί αλλοδαπών, ο οποίος απαγορεύει στους Δανούς πολίτες να προσφέρουν μεταφορά σε πρόσωπα τα οποία δεν έχουν άδεια παραμονής στη χώρα.

«Σε μένα φάνηκε σαν να παίρνω ανθρώπους που έκαναν οτοστόπ», είπε στην απολογία της η Τσόρνινγκ Άντερσεν. «Κανένας δεν θα σκεφτόταν να ζητήσει χαρτιά», πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

Στη δική του απολογία, ο Λίντχολμ εξήγησε ότι πήρε την προφύλαξη να τηλεφωνήσει στην αστυνομία και να ρωτήσει εάν αυτό που ήθελε να κάνει ήταν νόμιμο. «Ο αξιωματικός υπηρεσίας μου είπε πως αυτή ήταν μια πολύ καλή ερώτηση, αλλά δεν μπορούσε να απαντήσει».

«Ήταν η λάθος απόφαση από μέρους του δικαστή. Αφού δεν άλλαξαν χέρια χρήματα, αυτό δεν μπορούσε να θεωρηθεί εμπορία ανθρώπων, βάσει του πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών εναντίον της διακίνησης μεταναστών», τόνισε ο συνήγορος του ζευγαριού, ο Μπγιορν Έλμκουιστ, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Δεν είμαι περήφανος για αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας. Η νομοθεσία μας είναι κακή. Ήλπιζα ότι οι δικαστές θα το αντιμετώπιζαν με ανοικτό μυαλό», ανέφερε ο Έλμκουιστ μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας στο δικαστήριο του Νίκεμπινγκ της νοτιοανατολικής Δανίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here