Τσακαλώτος: Βάλαμε την ατζέντα με τους θεσμούς

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Ως μια εισαγωγική συζήτηση κατά την οποία ετέθη η ατζέντα» των διαπραγματεύσεων, χαρακτήρισε τη πρώτη συνάντηση του με τους εκπροσώπους των θεσμων, ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ο Ευκλ.Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος ήταν μόνος στο πρώτο ραντεβού με το κουαρτέτο καθώς ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, δεν παρεβρέθηκε λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας. Ο κ. Σταθάκης θα έχει νέο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο αύριο, Πέμπτη, στις 17:30. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου, σήμερα θα τεθούν οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

Αργότερα στις 19.30,θα γίνει συζήτηση για την αναπτυξιακή στρατηγική του αγροτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, οι επικεφαλής των δανειστών θα μείνουν για μια εβδομάδα στην Αθήνα, χρονοδιάγραμμα το οποίο θα επανεξετασθεί στο τέλος της εβδομάδας, ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Σήμερα πάντως στη συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο καταρτίστηκε πρόγραμμα για μία εβδομάδα.

Αν και η ευρωπαϊκή πλευρά άφησε να ενοηθεί ότι υπήρξε σύγκλιση με το ΔΝΤ στα βασικά θέματα, οι πληροφορίες επιμένουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν συμφωνήσει στο πόσο είναι τελικά το δημοσιονομικό κενό, με Αθήνα και ΕΕ να το προσδιορίζουν γύρω στα 3 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ περίπου στα 9 δισ. ευρώ. Αν δεν καλυφθεί αυτή η διαφορά των 6 δισ. ευρώ είναι προφανές πως δεν μπορούν να καταλήξουν και στο ύψος των μέτρων που απαιτούνται για να κλείσει το όποιο κενό τη διετία 2017-18 και να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Σκληρές απαιτήσεις θέλουν οι πληροφορίες να προβάλουν οι δανειστές και σε ότι αφορά τις συντάξεις, ανατρέποντας σε μεγάλο βαθμό το κυβερνητικό σχέδιο.

Η ανάδειξη δε του θέματος -έστω και με τα μπρος πίσω- για διευθέτηση του ελληνικού χρέους αμέσως μετά την αξιολόγηση δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στην ελληνική πλευρά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here