Τσίπρας κατά ΔΝΤ και οικονομίας του χρέους που εκβιάζει λαούς και κυβερνήσεις

Ευθείες βολές κατά του ΔΝΤ και της ακραίας νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής που εκβιάζει κυβερνήσεις με την απειλή της χρεοκοπίας, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Σμύρνης.

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε ένα σύστημα «δομημένο με τέτοιο τρόπο όχι απλώς για να σπεκουλάρουν κάποιοι αλλά για να πειθαρχούν οικονομίες και κοινωνίες ολόκληρες στην πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη γραμμή και στις κυρίαρχες συνταγές των τεχνοκρατών οικονομολόγων». «Μιλώ φυσικά για την αρχιτεκτονική του συστήματος που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε οικονομία του χρέους», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά είναι ότι η χρηματοπιστωτική σφαίρα προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον. «Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να πειθαρχεί το παρόν», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας, σημειώνοντας ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η εμπιστοσύνη της αγοράς κατέρρευσε, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εκτινάχτηκαν στα ύψη και η ελληνική οικονομία βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ο κ. Τσίπρας άφησες νέες αιχμές κατά του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το πρόγραμμά του περιελάμβανε «σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, περικοπές συντάξεων και μισθών, περικοπές στις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος, νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις παντού». «Και ποια ήταν η διαρκής απειλή;» διερωτήθηκε. «Είτε προσαρμόζεστε είτε χρεοκοπείτε. Δεν υπάρχει μέση οδός δεν υπάρχει άλλος δρόμος», συνέχισε ο Πρωθυπουργός. «Και όταν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση είπε το αυτονόητο ότι δηλαδή αυτή η πολιτική ούτε τακτοποιεί ούτε διορθώνει αλλά παράγει μόνο ύφεση και κοινωνική παρακμή το υπερόπλο της χρεοκοπίας ξαναήρθε στο προσκήνιο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτή ακριβώς την αρχιτεκτονική προσπαθήσαμε να αμφισβητήσουμε και αυτή ακριβώς την αρχιτεκτονική της οικονομίας του χρέους συνεχίζουμε να θεωρούμε αναποτελεσματική, οικονομικά και κοινωνικά επιζήμια. Διότι δεν βοηθά ούτε την οικονομία αλλά ούτε και τους ανθρώπους που τη στηρίζουν. Η αμφισβήτησή μας αυτή όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε διατεθειμένοι να ρίξουμε γροθιά στο μαχαίρι ή να παίξουμε το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης στα ζάρια» υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός.

«Η σφυρηλάτηση σχέσεων εμπιστοσύνης εφαλτήριο για οικονομική συνεργασία»

Εφαλτήριο για σημαντική περαιτέρω ώθηση των ελληνο-τουρκικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων είναι η σφυρηλάτηση των σχέσεων εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ στην Σμύρνη.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο παράγοντας αυτός συνιστά προϋπόθεση για την άνθηση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και πρόσθεσε ότι η συστηματοποίηση των διμερών επαφών σε όλα τα επίπεδα, συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση με κορυφαίο επίπεδο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Με πληροφορίες ΑΠΕ

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here