Με τριαντάφυλλα ξεκίνησαν οι επαφές Τσίπρα-Νταβούτογλου στη Σμύρνη

Τριαντάφυλλα στις εκπροσώπους του Τύπου για να τιμήσουν την Ημέρα της Γυναίκας, μοίρασαν στη Σμύρνη  Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγο πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες τους για τα κρίσιμα θέματα του προσφυγικού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Το ερώτημα είναι εάν τα τριαντάφυλλα έχουν αγκάθια και εμποδίσουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την επανεισδοχή προσφύγων.

Ο Αλέξης τσίπρας έφτασε το πρωί στη Σμύρνη, όπου συνεδριάζει το Ανώτατο Συμβούλιο εμεπειρογνωμόνων των δύο χωρών.

Στην ατζέντα εκτός τουμ προσφυγικού, περιλαμβάνονται ζητήματα σχετικά με τις μεταφορές, το εμπόριο και τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη, καθώς και για την σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.

τσιπρας νταβουτογλου Σμυρνη

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.

_ABP2624

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς, όπως αποτυπώνεται από τις συναντήσεις που έχουν ζητηθεί, όσον αφορά τις εξαγωγές προς τη γείτονα, επικεντρώνεται στα δομικά υλικά, και όσον αφορά τις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τουρισμό και τα ακίνητα.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Μ. Ρούτε, για την πραγματοποίηση του ελληνοτουρκικού συμβουλίου . Ο κ. Ρούτε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει χαρακτηρίσει ιδιαίτερα σημαντική την συνάντηση της Σμύρνης και μάλιστα έχει τονίσει τον Έλληνα ομόλογό του ότι στην συνάντηση αυτή εκπροσωπεί, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ε.Ε.

Το πρόγραμμα του Ανώτατου Συμβουλίου έχει ως εξής:

15:00 Σύνοδος Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας

16:30 Τελετή υπογραφής των Συμφωνιών και κοινές δηλώσεις Τύπου

18:00 Ελληνο-τουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ

19:00  Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην τελετή  ανακήρυξής του ως Επίτιμου Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης

20:00 Δείπνο από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης και την Union of Chambers and Commodity Exchanges of Turkey

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here