Το τέλος του ασύλου στην ΕΕ- Οι 28 και η Τουρκία κλείνουν σύνορα, επιστρέφουν πρόσφυγες, καταργούν διεθνείς συμφωνίες

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΑΠΟ ΕΚΘΕΣΗ ΣΚΙΤΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΌ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ- Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ)

Είναι πλέον γεγονός. Και είναι τραγικό. Η ΕΕ, μετά από μια συνεδρίαση των ηγετών της που ξεπέρασε τις 17 ώρες, έντρομη μπροστά στη ροή των προσφύγων, αποφάσισε να ενδώσει στις προτάσεις της Αγκυρας και να καταργήσει ντε φάκτο, την παροχή ασύλου σε άτομα που έχουν ανάγκη προστασίας. Αντ΄αυτού, συμφώνησε σε μιά επιλεκτική παροχή ασύλου σε Σύρους μόνο πολίτες, απ΄ευθείας από την Τουρκία.

Με πρόσχημα την καταπολέμηση των διακινητών και της παράτυπης μετανάστευσης, οι 28 μαζί με την Τουρκία, αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν την πολιτική των μαζικών επιστροφών των μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά, πίσω στη Τουρκία, μέσω fast track διαδικασιών επανεισδοχής τους.

Προγραμματίζουν σε αντιστάθμισμα και εντελώς θεωρητικά, την απ ευθείας μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από τη Τουρκία σε ευρωπαικές χώρες, αποκλείοντας έτσι άλλες εθνικότητες προσφύγων που επίσης μπορεί να έχουν ανάγκη προστασίας, όπως οι Ιρακινοί που ζουν σε περιοχές που ελέγχεi ο ISIS.

Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα, λέει η HRW

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει εδώ είναι εάν η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες. Οχι απάντησε πριν μερικές ημέρες η οργάνωση Human Rights Wacth, η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής χώρα γιατί δεν παρέχει επαρκή προστασία τους πρόσφυγες.

Ωστόσο, στο θέμα αυτό η Ελλάδα πριν περίπου 20 ημέρες, αποφάνθηκε διαφορετικά και κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, αποδέχθηκε ότι η Τουρκία ειναι ασφαλής χώρα, κάτι που αποτελεί προυπόθεση για την επιστροφή-επανεισδοχή των προσφύγων από την Ελλάδα πίσω στη Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνεται και το ντε φάκτο κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου των προσφύγων από μονομερείς ενέργειες κρατών, όπως είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρ. Ολάντ, γεγονός που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, θα δοθούν πάνω από 400 εκ ευρώ στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Το τουρκικό παζάρι

Η Τουρκία που έως χθες εμφανιζόταν διστακτική ακόμη και να δεχθεί πίσω στο έδαφός της όσους δεν θεωρούνταν πρόσφυγες, πέρασε ξαφνικά στην αντεπίθεση και πρότεινε ένα σχέδιο μαζικών επιστροφών προσφύγων, ζητώντας σε αντάλλαγμα μια σειρά παραχωρήσεις όπως: έκτακτη χρηματοδότηση 3 δις ευρώ, παραχώρηση βίζας στους Τούρκους πολίτες από τον Ιούνιο του 2016 και άνοιγμα άλλων 5 κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας  με την ΕΕ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες δέχθηκαν τη γενναιόδωρη τουρκική προσφορά και επιφυλάχθηκαν για τα ανταλλάγματα, δηλώνοντας αιφνιδιασμένοι. Ωστόσο ο έλληνας πρωθυπουργός σε κατ ιδίαν σύσκεψη με την γερμανίδα καγκελάριο και άλλους ευρωπαίους ηγέτες, ξεκαθάρισε πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς η Τουρκία να αναγνωρίσει το πρωτόκολλο της Αγκυρας, να δεχθεί δηλαδή στα λιμάνια της και να αναγνωρίσει έτσι ντε φάκτο, κυπριακά πλοία, αλλά και να άρει την απειλή casusu belli στο Αιγαίο.

Τσίπρας: Μετατόπιση του βάρους της συζήτησης

Για μετατόπιση του κέντρου βάρους της συζήτησης, μίλησε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. «Η Τουρκία ήρθε με δελεαστικές προτάσεις, αλλά ζητούσε και ανταλλάγματα τα οποία δεν ήταν δυνατόν να συζητηθούν σήμερα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, συνέχισε, ο πρωθυπουργό, «μπήκε σε σωστή βάση η όλη συζήτηση ώστε να σταματήσει το δράμα με τους διακινητές και τα θύματα να χάνονται στη θάλασσα»/

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η σύνοδος συνεχίζεται ουσιαστικά την Τρίτη, στη Σμύρνη, όπου επ ευκαιρία της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών, θα υπογραφεί ουσιαστικά η συμφωνία επανεισδοχής ώστε η Τουρκία να παίρνει πίσω όσους δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας.

Εκτέθηκαν οι χώρες του Βίζεγκραντ

«Η συζήτηση», είπε ο κ. Τσίπρας,  «ανέδειξε τον διχασμό της ΕΕ ανάμεσα στις χώρες που δεν σέβονται τον διαμοιρασμό των ευθυνών και πιστεύουν πως ότι δεν τους αφορά είναι υπόθεση άλλων. Και οι χώρες αυτές εκτέθηκαν», υπογράμμισε, αναφερόμενος στις χώρες του Βίζεγκραντ και την Αυστρία.

Η Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός, «όχι μόνο δεν απομονώθηκε αλλά αντίθετα, απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να την απομονώσουν. Χτίσθηκαν τείχη απέναντι σε όσους χτίζουν τείχη».

«Σε σχέση με του στόχους που είχε θέσει το συμβούλιο των  πολιτικών αρχηγών, πετύχαμε τους περισσότερους, όπως η στήριξη της Ελλάδας.Πετύχαμε την μετεγκατάσταση προσφύγων και fast track επανεισδοχή. Χρειάζονται όμως και άλλα πολλά βήματα μπροστά< επεσήμανε.

«Οι εικόνες από την Ειδομένη είναι τραγικές. Αν αυτό δεν αφορά τον πολιτισμό μας, την ύπαρξη της ΕΕ και το μέλλον της, τότε κάνουμε μεγάλο λάθος. Αν το συνεχίσουμε θα το πληρώσουμε ακριβά.κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here