Σκληρό παζάρι: Η Τουρκία παίρνει άλλα 3 δισ. και ευκολότερη βίζα – Σχέδιο για απευθείας μετεγκατάσταση από την Τουρκία

Αλλα 3 δισ.ευρώ που ανεβάζουν το συνολικό ποσό στα 6 δισ. ευρώ εξασφάλισε η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως βοήθεια για την περίθαλψη των Σύρων προσφύγων, σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής που διέρρευσε μέσω Reuters.

Το προσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων, χαλάρωση των όρων για χορήγηση βίζα από τα τέλη Ιουνίου 2016, ενώ  υπάρχει πρόταση η Τουρκία να δέχεται πίσω το σύνολο των παράτυπων μεταναστών οι οποίοι περνούν παρανόμως στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και Σύρους στους οποίους δεν αναγνωρίζεται το στάτους του πρόσφυγα, ενώ η Ε.Ε. θα δέχεται να μετεγκαθίσταται ένας Σύρος πρόσφυγας για κάθε Σύρο μετανάστη ο οποίος θα επαναπροωθείται από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ αφορούν την περίοδο έως το τέλος του 2018 και αποτελούν διπλασιασμό της βοήθειας που είχε υποσχεθεί η Ε.Ε. στην Τουρκία σε προηγούμενη φάση των διαπραγματεύσεων για το προσφυγικό.

Η χαλάρωση των όρων για τη χορήγηση βίζα μέχρι το τέλος Ιουνίου είναι ακόμη μία παραχώρηση των Βρυξελλών προς την Άγκυρα, καθώς η κίνηση είχε προγραμματιστεί αρχικώς για μεταγενέστερο χρόνο.

Το σχέδιο απόφασης αναφέρεται υπό μορφή καταλόγου στις ενέργειες που θα κληθούν να αναλάβουν οι δύο πλευρές ώστε να τερματιστεί, όπως αναφέρεται, η κρίση των προσφύγων. Σύμφωνα με Ευρωπαίους και Τούρκους αξιωματούχους, το κείμενο αυτό έχει βασιστεί σε προτάσεις της Τουρκίας και διανεμήθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ως βάση για συζήτηση μεταξύ των ηγετών, που θα συναντηθούν εκ νέου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι «η Τουρκία και η ΕΕ επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους», και προσθέτει πως οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στην «ανάληψη ενεργειών προσανατολισμένων στην επίτευξη αποτελεσμάτων για να προετοιμάσουν το κοινό τους μέλλον». Επιπλέον, γίνεται η «κοινή δέσμευση να τερματιστεί η παράτυπη μετανάστευση στην ΕΕ».

Σουλτς: Να μη συνδέεται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με το προσφυγικό

Την άποψη ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας ως προϋπόθεση για την άμεση αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here